Οικονομία

Σοκ για τους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά της Εφορίας: Πόσοι πληρώνουν επιπλέον φόρο 519 ευρώ

Φορολογούμενοι


Κρύος ιδρώτας έλουσε 2 στους 10 φορολογούμενους που έχουν ήδη καταθέσει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018, έξτρα φόρο ο οποίος κατά μέσο όρο φθάνει τα 519 ευρώ.

Μέχρι στιγμής 316.000 νοικοκυριά έχουν ήδη καταθέσει τις δηλώσεις εισοδήματος 2018 ενώ χρεωστικά είναι περισσότερα από 95.000 εκκαθαριστικά. Να αναφερθεί ότι η προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης λήγει στις 30 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 427.000 εκκαθαριστικά καθώς από φέτος οι σύζυγοι ανεξάρτητα εάν θα υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση θα έχει ο καθένας το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ των συζύγων αλλά ο καθένας θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί ή θα εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται ανεξάρτητα από τις οφειλές του άλλου συζύγου. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 9 εκατομμύρια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 427.118 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά:

– 95.442 είναι χρεωστικά (ποσοστό 22,35%) με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να φθάνει τα 519 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

– 49.718 (ποσοστό 11,64%) είναι πιστωτικά με τη μέση επιστροφή φόρου να φθάνει τα 283 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα δουν τις επιστροφές φόρου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μάλιστα σύντομα.

– 281.958 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Δηλαδή για σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου, εκτός και αν υπάρξει παράταση στην υποβολή.

– Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου χωρίς έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του επιπλέον φόρου που έχει βεβαιωθεί από την εφορία.

– Οι φορολογούμενοι θα πρέπει, πριν την οριστική υποβολή του εντύπου Ε1 να υποβάλλουν έως και δυο συνοδευτικά έντυπα, δηλαδή την αναλυτική κατάσταση ενοικίων (Ε2) και τα πληροφοριακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ε3).

– Τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση (εκτός και αν έχει ένας ή και οι δυο σύζυγοι δηλώσει ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση). Τα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εφορία: Χρεωστικό ένα στα πέντε εκκαθαριστικά – Στα 500 ευρώ ο μέσος φόρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγήκε ο λογαριασμός: Αυτός είναι ο μέσος όρος φόρου στα χρεωστικά εκκαθαριστικά της Εφορίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε