• Οικονομία

    Σοκ για την βρετανική οικονομία: Ένα άτακτο Brexit θα ωθήσει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ

    • NewsRoom
    Brexit


    Νέα στοιχεία σοκ έρχονται στην επιφάνεια αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Βρετανίας, σε συνάρτηση με το επερχόμενο Brexit και την ευτυχή -με συμφωνία- ή ατυχή -non deal Brexit- κατάληξή του.

    Νέες προειδοποιήσεις από κορυφαίους ειδικούς της χώρας προειδοποιούν για εκτίναξη του κρατικού χρέους σε υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, στο σενάριο, κατά το οποίο η Βρετανία πραγματοποιήσει ένα non deal Brexit, συνδυαστικά και με τις έκτακτες περικοπές φόρων και τις αυξήσεις των δαπανών.

    Τα στοιχεία- σοκ της νέας έκθεσης

    Η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS), που λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το Brexit εντός χρονοδιαγράμματος με ή χωρίς συμφωνία, επισημαίνει ότι ο δανεισμός για την Βρετανία, στην περίπτωση άτακτης εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 δισ. λίρες, ενώ το συνολικό χρέος θα αντιστοιχεί στο 90% του ΑΕΠ.

    Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του IFS, «Η κυβέρνηση είναι πλέον έρμαιο χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική άγκυρα. Δεδομένου του τεράστιου επίπεδου ασάφειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα δημοσιονομικά, δεν πρέπει να εξετάζει περαιτέρω μόνιμες συνολικές φοροελαφρύνσεις στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόσει προσεκτικά στοχευμένες και προσωρινές περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών, όπου μπορούν να στηρίξουν την οικονομία».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, η οικονομία της Βρετανίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 60 δισ. λίρες από το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, Κρίστιαν Σουλτς, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης του IFS. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι έως και 20% χαμηλότερες απ’ ό,τι σε αντίθετη περίπτωση, πλήττοντας την παραγωγικότητα και τις αυξήσεις των μισθών», επεσήμανε.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση μιας περαιτέρω αναβολής του Brexit, θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ασάφεια και ανασφάλεια, ενώ αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν τόσο στις επενδύσεις, όσο και στην ανάπτυξη, που αναμένεται να κυμανθεί σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1%.

    «Από την άποψη της ανάπτυξης, μια συμφωνία για το Brexit είναι κατά τι καλύτερη, αφού αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 1,5%, αλλά από την άλλη δεν θα αφήνει περιθώρια ακύρωσης του διαζυγίου από την ΕΕ. Ένα άτακτο Brexit, από την άλλη -ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει έντονα μέτρα τόνωσης της οικονομίας – μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη την επόμενη διετία. Το καλύτερο σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια θα ήταν η παραμονή στην ΕΕ», κατέληξε.

    Εντός της εβδομάδας η λήξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

    Η έκθεση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κομβικής σημασίας, καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας εκτιμά -και βάσει αυτού εργάζεται- ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα τερματιστούν εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το περιοδικό The Spectator, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στη Ντάουνινγκ Στριτ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δεν δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευθεί τις προτάσεις του Λονδίνου, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δεν θεωρείται πιθανό να πιέσουν την ΕΕ να συζητήσει επί της πρότασης που έκανε ο ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πριν το Δουβλίνο να είναι διατεθειμένο να τις εξετάσει.

    «Υπάρχουν αρκετοί στο Παρίσι και στο Βερολίνο που θα ήθελαν να συζητήσουν την προσφορά μας, αλά η Μέρκελ και ο Μακρόν δεν θα πιέσουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Μπρέξιτ, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτός αν η Ιρλανδία πει πως θέλει να διαπραγματευθεί», αναφέρει η πηγή, σύμφωνα με το περιοδικό.



    ΣΧΟΛΙΑ