• Οικονομία

    Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ο πληθωρισμός μπορεί να φουντώσει ξανά

    • Bloomberg
    Ίζαμπελ Σνάμπελ

    Ίζαμπελ Σνάμπελ, ΕΚΤ


    Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να κάνει υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ.

    Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, επισήμανε, σε συνέντευξή της στους Financial Times, ότι «αυτά αποτελούν προειδοποιήσεις να μην προσαρμοστεί σύντομα η πολιτική».

    «Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φουντώσει ξανά», είπε η Σνάμπελ.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τηρούν στάση αναμονής ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν εάν ο πληθωρισμός και η εξέλιξη των μισθών θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.

    «Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι το τελευταίο μίλι μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, επειδή οι αγορές τιμολογούν επιθετικά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν πυροδοτήσει φόβους για νέες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

    «Θα υποστήριζα ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση όπου η προσαρμογή και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων», είπε η Σνάμπελ στους FT.

    Euro-Area Inflation Slows Less Than Anticipated
    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνεται λιγότερο από το αναμενόμενο

    Επιπλέον, τόνισε ότι από τότε που έφτασε στο 2,9%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».

    «Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική για το τελευταίο μίλι», είπε. «Αυτό είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών».

    Διαβάστε ακόμη:

    Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Διχασμένοι οι Βρετανοί τραπεζίτες

    Τέλος στα «κρυφά» έξοδα των επιχειρήσεων – Πώς θα γίνεται η υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων-εξόδων στις δηλώσεις ΦΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ