• Οικονομία

    Σκρέκας: Δεν βλέπουμε επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης

    • NewsRoom
    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    «Δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τις υψηλές τιμές της βενζίνης και τις ζοφερές εκτιμήσεις για το κόστος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι «οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει την ανηφόρα. Θα συνεχιστεί η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.

    Το ποσό της επιδότησης θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά αυτό αφορά και το φυσικό αέριο και την βιομάζα».

    Συμπλήρωσε ότι «Οι άμεσοι φόροι στα καύσιμα βοηθούν τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι σταθεροί την τελευταία πενταετία», προσθέτοντας ότι ως κυβέρνηση «στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών, αυξάνουμε συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο και παράλληλα ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους στα βενζινάδικα».

    Αναφορικά με τις τιμές του ελαιολάδου, για το οποίο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν να φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ ανά λίτρο, ο Υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «η παραγωγή έχει μειωθεί παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έχουν αυξηθεί στα 8 ή 9 ευρώ το λίτρο.

    Εάν κάναμε διατίμηση στη τιμή παραγωγού του λαδιού, αυτό θα οδηγούσε στην πώληση όλου του ελαιολάδου στο εξωτερικό.

    Εμείς ελέγχουμε το μεικτό περιθώριο κέρδους από τον παραγωγό μέχρι τα σούπερ μάρκετ».

    Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια. Η κυβέρνηση έχει μια βεντάλια, μια δέσμη μέτρων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Έχουμε ορίσει πλαφόν στο κέρδος.

    Εφαρμόζουμε τη σήμανση στα σούπερ μάρκετ στα προϊόντα που μειώνουν τις συσκευασίες. 08Υπάρχουν 80 ελεγκτές και ηλεκτρονικές εφαρμογές που ελέγχουμε τις τιμές σε χιλιάδες προϊόντα».

    Για την επιβολή πλαφόν στο νερό στην Θεσσαλία, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Προχωρήσαμε σε διατίμηση στο νερό στη Θεσσαλία και κάναμε και έκκληση στις επιχειρήσεις και έτσι έπεσε η τιμή και βρίσουμε σήμερα νερό με τιμή 0,99 ευρώ ανά εξάδα, ενώ τα περίπτερα πουλούσαν ακόμη και προς 1 ευρώ το μπουκάλι των 1,5 λίτρων».

    Σημείωσε  ακόμη ότι «Τα σούπερ μάρκετ προχώρησαν σε εκπτώσεις 20% και έτσι αυξήθηκε και ο τζίρος τους στην Θεσσαλία, καθώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην κίνηση τους αυτή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει αυτούς που πλήττονται».

    Διαβάστε επίσης: 

    ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για νέα «σοκ» στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας

    Παπαθανάσης: Έργα αποκατάστασης €680 εκατ. στη Θεσσαλία από το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0

    Σταϊκούρας: Εμβληματικά έργα υποδομών οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους



    ΣΧΟΛΙΑ