• Οικονομία

    Συντάξεις: Η χαρτογράφηση των εκκρεμών συντάξεων ανά ταμείο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έκδοση σύνταξης τον Ιανουάριο του 2022  για όσους υπέβαλαν αίτηση έως το τέλος του 2019

    Κωστής Χατζηδάκης


    Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ναυτικοί περιμένουν κατά μέσο όρο περισσότερο από έναν χρόνο για να λάβουν τη σύνταξή τους, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το mononews.gr, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούσαν στον e-ΕΦΚΑ ανέρχονταν σε 122.229, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς 42.691 αιτήσεις ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκονται σε αναμονή, και ακολουθούν 29.266 αιτήσεις αγροτών και 23.980 αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.

    Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί στην τελευταία επίσκεψή τους έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων.

    Οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του eΕΦΚΑ έχουν δεσμευτεί ότι το στοκ αιτήσεων για την λήψη κύριας σύνταξης θα εξαλειφθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι από το Νοέμβριο θα εκδίδονται 30.000 συντάξεις το μήνα. Στις εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

    Ο Υπουργός Εργασίας έθεσε ως στόχο στους 600 δημοσίους υπαλλήλους-εισηγητές που ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων, την εκπλήρωση 60 περιπτώσεων ανά μήνα, ολοκληρώνοντας 3 συντάξεις την ημέρα σε διαφορετική περίπτωση θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία.

    Η καταγραφή των εκκρεμοτήτων

    Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης ανέρχονταν σε 122.299, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι περιπτώσεις διεθνών συντάξεων καθώς και οι περιπτώσεις που εκκρεμούν λόγω δικαστικής διαμάχης. Εξ ‘ αυτών οι ληξιπρόθεσμες, που η αίτηση έχει υποβληθεί πάνω από 3 μήνες, δεν ξεπερνούν τις 95.000. Η ακτινογραφία των εκκρεμών συντάξεων ανά ταμείο έχει ως εξής:

    -Στις 42.691 ανέρχονται οι αιτήσεις στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων λαμβάνει προσωρινή σύνταξη μετά από 3-4 μήνες από την υποβολή της αίτησης, ενώ η οριστική σύνταξη δίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες το μέγιστο.

    -Στις 29.702 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρώην ΟΓΑ από αγρότες που βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και δυο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου περίπου20% των αιτήσεων θα είναι απορριπτικές, καθώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν στον ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

    -Στις 23.980 ανέρχονται οι αιτήσεις στον πρώην ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και εμπόρους που βρίσκονται σε αναμονή έως και τρία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ το 30% θα απορριφθούν, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. Υπάρχουν ασφαλώς και περιπτώσεις που έχουν χαθεί καρτέλες με ένσημα- ή υπάρχουν σε κούτες και συρτάρια, καθώς ο ασφαλιστικός τους βίος δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένος.

    -Στις 18.274 ανέρχονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους από δημοσίους υπαλλήλους. Η αναμονή για την λήψη προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε 3-4 μήνες, ενώ η οριστική σύνταξη καταβάλλεται εντός 6 μηνών.

    -Στις 7.074 διαμορφώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΕΤΑΑ με το χρόνο απονομής σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους νομικούς, μηχανικούς και γιατρούς να περιορίζεται δραστικά.

    Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

    Στο τ. ΤΑΝ, το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200.

    Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών συντάξεων στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει τους 6 μήνες στις αρχές του έτους και τους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

    -Στις 1.988 κυμαίνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από το πρώην ΝΑΤ. Η αναμονή για τους ναυτικούς ξεπερνούσε σε κάποιες περιπτώσεις τα 2,5-3 χρόνια. Πλέον καταβάλλεται προσπάθεια να διεκπεραιωθούν οι παλιές αιτήσεις και η αναμονή να περιοριστεί σε ένα έτος. Μάλιστα οι αρμόδιοι στον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι τους πρώτους μήνες οι συντάξεις θα δίνονται σε 8 μήνες από την υποβολή της αίτησης.

    -Στις 1.813 φτάνουν οι αιτήσεις από τα ευγενή ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ταμεία τραπεζών, τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ με την αναμονή να φτάνει κατά μέσο όρο τους 12 μήνες.

    Συνολικά στον e-ΕΦΚΑ και στο ΓΛΚ εκκρεμούν 122.299 αιτήσεις. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται 3.074 ανελαστικές αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων για διεθνείς συντάξεις που ανέρχονται σε 28.000-30.000.

    Πύργος ελέγχου

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έθεσαν σε λειτουργία σύστημα παρακολούθησης των Διευθύνσεων που απονέμουν τις συντάξεις. Πρόκειται για τον Πύργο ελέγχου όπου θα παρέχει άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο, για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

    – το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,

    – το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

    Το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας και τέθηκε ένας συγκεκριμένος  ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή: η έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στο «πράσινο κτίριο» έχουν μεταφερθεί και οι περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για περιπτώσεις ασφαλισμένων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, θέτοντας ως στόχο την έκδοση 3.500 αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης το μήνα.

    Και σε αυτές τις περιπτώσεις η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα.

    Επίσης τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.

    Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

    Νέα εγκύκλιος: Πώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις σε όσους χρωστούν – Αναλυτικά παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ