• Οικονομία

    Σε μείωση των επιτοκίων για τέταρτη φορά φέτος προχωράει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

    • NewsRoom


    Στη μείωση των επιτοκίων κατά 150 με 250 μονάδες για τέταρτη φορά φέτος ενδέχεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία (TCMB), κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του έτους.

    Ήδη από τον Ιούλιο, η TCMB μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, σε τρεις συνεδριάσεις κατά 1.000 μονάδες βάσης, από 24% σε 14%.

    Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, το βασικό μέσο χρηματοδότησης στις 250 μονάδες βάσης σε 14%, από 16,5%, επεκτείνοντας έναν κύκλο χαλάρωσης, επωφελούμενη από τη σχετικά σταθερή τουρκική λίρα. Η προσδοκία της αγοράς για τη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι να μειωθούν τα επιτόκια σε 12% ή 12,5%.

    Ο διευθυντής της Medley Global Advisors, Nigel Rendell, επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια σε 12% με μείωση κατά 200 μονάδες βάσης, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να φέρει τα επιτόκια κάτω από το 12% στα μισά του επόμενου έτους.

    Ο Piotry Matys, υπεύθυνος στρατηγικής forex στις αναδυόμενες αγορές για την Rabobank, στην πρόβλεψή του είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη στο 12,5%, με μια περικοπή 150 μονάδων βάσης, καταγράφοντας μια συνολική περικοπή 1.150 μονάδων βάσης το 2019.

    Πρόσθεσε ότι η περικοπή κατά 1,5% θα είναι μια προσεκτική προσέγγιση από την κεντρική τράπεζα και μια περικοπή κατά 2% θα καταστήσει την τουρκική λίρα πιο ευάλωτη σε εικασίες, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τουρκική οικονομία.

    Η Ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Commerzbank, Tatha Ghose, όπως και ο Matys, αναμένει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης στο 12,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ