ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προειδοποίηση Άντριου Μπέιλι: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από το private credit μετά το σοκ στις αγορές
Την καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου καταγράφει φέτος η στερλίνα, η οποία έχει κέρδη 6,6% μέσα στο 2023.
Την Τρίτη το βρετανικό νόμισμα ανήλθε στα 1,2915 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, ύστερα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την αγορά εργασίας.
Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει στις 3 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά τη Fed και την ΕΚΤ, με τις αγορές να ποντάρουν ότι οι Βρετανοί τραπεζίτες έχουν ακόμα δρόμο στην αύξηση των επιτοκίων, με τουλάχιστον 125 μονάδες βάσεις επιπλέον, ακολουθώντας μία πολύ πιο περιοριστική νομισματική πολιτική σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού των μισθών στην Βρετανία απογοητεύοντας το Υπουργείο Οικονομικό, το οποίο βρίσκεται στην μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, όμως κατέγραψε μια σημαντική αύξηση της ανεργίας στη χώρα.
Ο στόχος για τον πληθωρισμό
Τον περασμένο μήνα η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, με τον επικεφαλής Άντριου Μπέιλι να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ της νομισματικής σύσφιξης και μίας πιθανής ύφεσης.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις να αυξήσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, στόχος κοινός για Fed και EKT, υποστηρίζοντας ότι δεν θα το κάνει καθώς με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα θα χάσει την αξιοπιστία της.
Η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πρόκληση για τον πληθωρισμό σε σχέση με άλλες χώρες, με τις τιμές να παραμένουν υψηλά, στο 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.
Διαβάστε επίσης:
Θεοχάρης: Το σημερινό οικονομικό νομοσχέδιο καλύπτει το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ
S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κατρίνης: Αιχμές για υποκλοπές και θαλάσσιο drone – «Η κυβέρνηση ”ξέρει”. Πότε θα μάθει και ο ελληνικός λαός;»
- Μητσοτάκης: Στόχος το 2027 να πάψουμε να είμαστε η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ- Η αναφορά στη Μαρίκα, για τη γιορτή της μητέρας
- Τασούλας για γιορτή της μητέρας: Τιμούμε και κάθε γυναίκα που ανέλαβε ρόλο μητέρας μέσα από την αγάπη
- Οι Σφουγγαράδες στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.