• Οικονομία

    Σε υψηλό 15μήνου η στερλίνα- Στο 6,25% βλέπουν τα επιτόκια της Βρετανίας οι traders

    Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα


    Την καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου καταγράφει φέτος η στερλίνα, η οποία έχει κέρδη 6,6% μέσα στο 2023.

    Την Τρίτη το βρετανικό νόμισμα ανήλθε στα 1,2915 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, ύστερα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την αγορά εργασίας.

    Τα στοιχήματα για τα επιτόκια

    Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει στις 3 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά τη Fed και την ΕΚΤ, με τις αγορές να ποντάρουν ότι οι Βρετανοί τραπεζίτες έχουν ακόμα δρόμο στην αύξηση των επιτοκίων, με τουλάχιστον 125 μονάδες βάσεις επιπλέον, ακολουθώντας μία πολύ πιο περιοριστική νομισματική πολιτική σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού των μισθών στην Βρετανία απογοητεύοντας το Υπουργείο Οικονομικό, το οποίο βρίσκεται στην μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, όμως κατέγραψε μια σημαντική αύξηση της ανεργίας στη χώρα.

    Ο στόχος για τον πληθωρισμό

    Τον περασμένο μήνα η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, με τον επικεφαλής Άντριου Μπέιλι να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ της νομισματικής σύσφιξης και μίας πιθανής ύφεσης.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις να αυξήσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, στόχος κοινός για Fed και EKT, υποστηρίζοντας ότι δεν θα το κάνει καθώς με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα θα χάσει την αξιοπιστία της.

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πρόκληση για τον πληθωρισμό σε σχέση με άλλες χώρες, με τις τιμές να παραμένουν υψηλά, στο 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοχάρης: Το σημερινό οικονομικό νομοσχέδιο καλύπτει το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ

    Σκρέκας: Πρόστιμα €34.000 σε αλευροβιομηχανία και σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ