• Οικονομία

    Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα πάρκα σε Γουδή και Ιλίσια

    • NewsRoom
    γουδη ιλισια

    Το σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων


    Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται η ίδρυση ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων».

    Η σχετική ανακοίνωσε, που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι, με την ίδρυση του Φορέα, θωρακίζονται θεσμικά τα μητροπολιτικά πάρκα, ενώ παράλληλα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Αττικής.

    Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο Φορέας θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου και θα έχει την ευθύνη εκπόνησης Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΧΣ), προκειμένου να επιτευχθεί η πολεοδομική οργάνωση των δύο μητροπολιτικών πάρκων, στο Γουδή και τα Ιλίσια. Υποχρέωση του νέου Φορέα θα είναι να εκπονήσει το ΕΧΣ μέσα σε 18 μήνες από τη συγκρότηση του Δ.Σ του. Με το ΕΧΣ που θα καταρτισθεί, θα λυθούν χρόνια προβλήματα της περιοχής, αφού θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και θα γίνει πολεοδομική οργάνωση των περιοχών ευθύνης του, ενώ με την ενοποίησή τους θα επιτευχθεί η βέλτιστη διοίκηση και διαχείρισή τους.

    Σε ό,τι αφορά πιο αναλυτικά τη λειτουργία του Φορέα του Μητροπολιτικού Πάρκου, αυτός θα διοικείται από 11μελές άμισθο Δ.Σ, με τριετή θητεία, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στο Δ.Σ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής και των τεσσάρων δήμων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

    Δύο οριοθετημένες ζώνες ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Φορέα:
    • Ο πυρήνας του, όπου θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί από τον Φορέα σε όλα τα έργα και δραστηριότητες, και
    • η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον αστικό Ιστό (ΠΖ), όπου θα υπάρχει έλεγχος της ανάπτυξης των έργων και των δραστηριοτήτων από τον Φορέα.
    Αναφορικά με τους κύριους στόχους του νέου Φορέα, αυτοί αποτελούνται από τους εξής:
    • Σύνδεση του Υμηττού με τον αστικό ιστό.
    • Προστασία και οικολογική αναβάθμιση των περιοχών, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου Αττικής.
    • Αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου Αττικής.
    • Δημιουργία ενός δικτύου κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών.
    • Δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, με ήπιες δραστηριότητες δασικής και αστικής αναψυχής και αθλητισμού.
    • Διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών κτιρίων, όπως η Στρατιωτική Σχολή και παλαιά κτίρια νοσοκομείων, και η επανάχρησή τους για δραστηριότητες πολιτισμού και ήπιας ή εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.
    • Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καθιέρωση νέων πρακτικών μετακίνησης, με παράλληλη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
    • Αναβάθμιση του περιβάλλοντος των δημόσιων μητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων περίθαλψης, εκπαίδευσης-έρευνας, κοινωνικών υποδομών, πολιτισμού, αθλητισμού και διοίκησης και βελτίωση των όρων λειτουργίας τους, με παράλληλο έλεγχο της ανάπτυξής τους, ώστε να διασωθεί ο πολύτιμος ελεύθερος χώρος του Πάρκου.

    Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταδικάστηκαν οι δυο από τους βασικούς κατηγορούμενους για την τραγωδία στο λούνα παρκ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΒ: Τι αλλάζει στα Οινόφυτα – Σωστές οι νέες ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά πάρκα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΡΑΕ: Στις 15 Απριλίου ο κοινός διαγωνισμός για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα



    ΣΧΟΛΙΑ