• Οικονομία

    Αποκάλυψη: «Ράμπο» χωρίς γραμματέα, φοροδιαφυγή χωρίς ελεγχο


    Το πολυδιαφημισμένο (και προς το παρόν, υποστελεχωμένο) σώμα των νέων «ράμπο» της φοροδιαφυγής «ξεκουράζεται», περιμένοντας ένα… γραμματέα! Μαζί του «ξεκουράζονται» και περί τις 4.000 δικογραφίες, οι οποίες, αφού έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών (σαν κανείς να μην ήθελε ή να μην μπορούσε να ασχοληθεί με την περίπτωση τους), τώρα μετρούν αντίστροφα για την παραγραφή των αδικημάτων τους. Το νέο σώμα κατά της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς, η «Νέα Δομή» όπως ονομάστηκε, ιδρύθηκε κατ’ επιταγήν των Θεσμών, πριν από περίπου 9 μήνες, για να «ξεσκονίσει» καταρχάς, παλιές «αραχνιασμένες» υποθέσεις κι εν συνεχεία, να «τρέξει» με τις υπερεξουσίες του τις καινούργιες.

    Η συνέχεια θα μπορούσε να είναι σύντομο ανέκδοτο! Αλλά είναι η πραγματικότητα! Μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες, από τα 150 πρόσωπα που προβλέπεται να τη στελεχώσουν (135 ελεγκτές και 15 διοικητικοί) έχουν προσέλθει στη νέα υπηρεσία τους μόλις 40! Αλλά κι αυτοί δεν μπορούν να αρχίσουν το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής διότι δεν έχουν… γραμματειακή υποστήριξη.

    Ούτε ένας γραμματέας δεν έχει αποσπαστεί ή προσληφθεί για να συνδράμει το έργο των φορο-ράμπο. Αυτό σημαίνει ότι έγγραφα και δικογραφίες δεν μπορούν να πρωτοκολληθούν, αιτήματα δεν μπορούν να αποσταλούν, καταθέσεις δεν μπορούν να ληφθούν!

    Ουσιαστικά δηλαδή όλα είναι παγωμένα! Δεκάδες καταγγελίες και 4.000 δικογραφίες που είχαν επιστραφεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) στην Οικονομική Εισαγγελία (και είχαν αποτελέσει στο παρελθόν μείζον θέμα συζήτησης για την υπηρεσία που θα έχει το δυναμικό και την τεχνογνωσία να τις περαιώσει) παραμένουν στα συρτάρια των γραφείων της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία θα εδρεύει στο ίδιο κτίριο με την Οικονομική Εισαγγελία και θα ελέγχεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

    Οι τελευταίοι περιμένουν την πλήρη στελέχωση της «Νέας Δομής», από πρόσωπα με ειδικές γνώσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Με το υπάρχον δυναμικό των 40 ατόμων (εκ των οποίων δεν είναι όλοι ελεγκτές-ράμπο) θεωρείται αδύνατη η ταχεία περαίωση του τεράστιου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.

    Μπροστά στην… ανυδρία διαθέσιμων εμπειρογνωμόνων για την πλήρη στελέχωση της υπηρεσίας, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ζητήσει την απόσπαση ανδρών μέχρι και από την Οικονομική Αστυνομία. Τα στελέχη της οποίας ήδη μετριούνται στα δάχτυλα…

    Η «Νέα Δομή» προβλέπεται να χωριστεί σε 4 τμήματα, με καθένα να έχει ξεχωριστό επόπτη. Όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας των υποθέσεων, οι ράμπο δίνουν και όρκο… σιωπής. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, να μιλούν σε κανένα (ακόμα κι όταν αποχωρήσουν από το σώμα), εκτός από τον επικεφαλής του τμήματος τους. Και λόγω της εμπιστευτικότητας, ο κάθε επόπτης θα γνωρίζει μόνο τις υποθέσεις του τμήματος του.

    Ένα από τα προβλήματα λοιπόν που θα κληθούν να ξεπεράσουν οι φορο-ράμπο (όταν βρεθούν σε πλήρη απαρτία), είναι ότι θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των υποθέσεων τους σε περισσότερα πρόσωπα. Κι αυτό γιατί σήμερα (λόγω της υποστελέχωσης) υπάρχουν μόνο δύο τμήματα, με δύο επόπτες.

    Ήδη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, οργανώνεται εσωτερικό σεμινάριο με τη συμμετοχή οικονομικών εισαγγελέων, εμπειρογνωμόνων, ελεγκτών και μαθητευόμενων ελεγκτών. Η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ όλων των πλευρών που πλέον θα έχουν στενή συνεργασία θα είναι το πρώτο ζητούμενο, με δεύτερο (και ίσως σημαντικότερο) την εκπαίδευση των προσώπων εκείνων που δεν έχουν προϋπηρεσία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ