• Οικονομία

    Ψηλά ο πήχης της εταιρικής διακυβέρνησης με το NED που εγκαινιάζεται στην Ελλάδα

    Έρευνα ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

    1/2 γυναικων αντιμετωπιζει δυσχέρειες στην επαγγελματικής της πορεία


    Το ότι η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προτεραιότητα για το επιχειρείν αντανακλάται στην ίδρυση του Non-Executive Director’s Club (NED) στην Ελλάδα.

    Οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου στην επικείμενη ιδρυτική του εκδήλωση, στις 18 Νοεμβρίου, αναδεικνύουν συμβολικά τη σημασία του γεγονότος.

    Στόχος του σωματείου είναι η βελτιστοποίηση των πρακτικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών καθώς και στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

    Όπως μαρτυρά ο τίτλος του, το NED εστιάζει ειδικότερα στην υπεύθυνη άσκηση του ρόλου των μη εκτελεστικών μελών τους, με άξονα πάντα τις καλές πρακτικές και εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Επιχειρήσεις, θεσμοί, ΧΑΑ, ελεγκτικές εταιρείες και κρατικές οντότητες συνειδητοποιούν πλέον την κρισιμότητα στελέχωσης των διοικητικών τους συμβουλίων με επαγγελματίες μη εκτελεστικούς.

    Η συμμετοχή στο σωματείο NED θα προωθήσει την αλληλεπίδραση των μελών του.

    Η όσμωση αυτή θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πληροφόρησης γύρω από ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

    Κυρίως όσον αφορά τις απαιτούμενες συμπεριφορές στα διοικητικά συμβούλια ανώνυμων εταιριών.

    Ως γνωστόν τοις πάσι, ένας τομέας που ειδικά στην οικογενειοκρατούμενη ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πληγεί ποικιλοτρόπως.

    Κατά αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία του NED αποτελεί απαύγασμα των γενικότερων εξαγγελιών περί «κάθαρσης» στη νέα εποχή.

    Ορισμένες από τις ιδέες που θα προκύπτουν από τις ζυμώσεις των μελών του NED, συν τω χρόνω ίσως να μετουσιώνονται σε πράξεις αφήνοντας τελικά θετικό αποτύπωμα στην ευρύτερη κοινωνία.

    Δηλαδή δεν πρόκειται να αποτελεί απλώς ένα φόρουμ κοινωνικής δικτύωσης.

    Inter alia, το NED θα καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των μελών του στην αναδυόμενη αγορά των μη-εκτελεστικών μελών ΔΣ ανώνυμων εταιριών και θα αναπτύξει συνεχώς τις δεξιότητές τους.

    Προβάλλοντας ταυτόχρονα θέματα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία με αντίστοιχες προτάσεις.

    Στην νέα εποχή που προσμένει όσο ποτέ την επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, η εταιρική διακυβέρνηση από «ικανά» διοικητικά συμβούλια αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.

    Ήτοι, να μπορούν να ζυγίζουν πώς θα επιφέρουν εταιρική μεγέθυνση με ταυτόχρονη παραγωγή αξίας τόσο για τους επενδυτές όσο και για την κοινωνία.

    Όλα τα ιδρυτικά μέλη του NED πρόδηλα αποφάσισαν να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Πληροφορίες:

    Το Non-Executive Director’s Club στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα και συνεχή υποστήριξη των Financial Times Non-Executive Director Programme και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Global Director του FT NED Club Στιβ Πλέιφορντ.

    Η ιδρυτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανική Πρεσβεία (7-9μμ).



    ΣΧΟΛΙΑ