• Οικονομία

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ- Ακολουθεί η βιομηχανία

    Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης


    Σε όλες τις ΔΕΚΟ τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ενεργοποιείται στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ.

    Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

    Αμέσως μετά η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και στη συνέχεια σε τουρισμό και επισιτισμό.

    Ηλεκτρονικά, µέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δηλώνεται πλέον η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας 32.000 εργαζομένων στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ οι πρώτοι κλάδοι που εντάχθηκαν στο νέο σύστημα ήταν οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

    Μάλιστα για τις εταιρείες ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security υπάρχει η υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εκτός χώρου επιχείρησης. Θα υπάρχει καταγεγραμμένο το ακριβές ωράριό τους, το οποίο και θα πρέπει να τηρείται. Τυχόν καταστρατήγηση του ωραρίου θα εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου που θα γίνεται από τους επιθεωρητές εργασίας.

    Πως γίνεται η χρήση της ψηφιακής κάρτας

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την ψηφιακή κάρτα θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και – παράλληλα – πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

    Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αποτελεί τη βάση για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους.  Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους πρόσβαση στην ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες (διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείτο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού). Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

    Διαβάστε επίσης

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες για την επέκταση της στις ΔΕΚΟ



    ΣΧΟΛΙΑ