• Οικονομία

    Ψηφιακά οι δηλώσεις για δωρεές και γονικές παροχές–Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα «myProperty»

    Ψηφιακά οι δηλώσεις για δωρεές και γονικές παροχές – Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα «myProperty»

    Γιώργος Πιτσιλής-Διοικητής ΑΑΔΕ


    Με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα γίνονται από τη Δευτέρα οι δηλώσεις για δωρεές και γονικές παροχές μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myProperty».

    Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, πλέον θα υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς που μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία όπως, μετρητά, μετοχές, αυτοκίνητα και ακίνητα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, καθώς το αφορολόγητο όριο έχει αυξηθεί στις 800.000.

    Το μέτρο ισχύει ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι. Επίσης επισημαίνεται ότι εάν η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% στο υπερβάλλον ποσό. Συνεπώς για αξία 900.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

    Με βάση την εγκύκλιο που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ, οι γονικές παροχές σε μετρητά θα πρέπει να γίνονται μόνο μέσω τραπέζης, ειδάλλως θα απορρίπτονται, ενώ θα γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενοι που επιθυμεί να κάνει τη δωρεά.

    Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εφαρμογής, η ψηφιακή πλατφόρμα «myProperty» θα τεθεί εκτός λειτουργίας από σήμερα στις 16:00, έως και αύριο Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ