• Οικονομία

  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. στο πρώτο τρίμηνο

  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


  Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,95 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,13 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,079 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 77 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 817 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και πλεονάσματος 220 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

  Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

  Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023.

  Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

  Τα φορολογικά έσοδα

  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 14,92 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 674 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

  Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).

  Το Μάρτιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,611 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 184 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου.

  Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16,79 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 398 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

  Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1,79 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ενώ έχει εισπραχθεί το ποσό των 159 εκατ. ευρώ.

  Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,036 δισ. ευρώ ή 14% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 654 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1,029 δισ. ευρώ.

  Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,719 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 20 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,69 δισ. ευρώ).

  Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,33 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,029 δισ. ευρώ από τον στόχο (1,3 δισ. ευρώ).

  Διαβάστε επίσης:

  Heinz: Έτοιμη η μαγιονέζα της «Barbie» με ροζ χρώμα – Τι περιέχει και πού είναι διαθέσιμη

  Απόψε το πολιτικό βαρόμετρο της PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV

  Μητσοτάκης: Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση  ΣΧΟΛΙΑ