• Οικονομία

    Πρόστιμο έως 10.500 ευρώ για μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας – Εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινάει η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων


    Με πρόστιμα που ξεκινούν από 3.000 ευρώ και θα φτάνουν και τις 10.500 ευρώ για μη ενεργοποίηση χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα βρεθούν αντιμέτωποι οι επιχειρήσεις- εργοδότες που δεν θα προχωρήσουν στην πλήρη ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου των εργαζομένων τους και την online διασύνδεσης τους με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Από την 1η Νοεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σε ελέγχους και επιβολή προστίμων σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους για την τήρηση του ωραρίου και την χρήση της ψηφιακής κάρτας.

    H εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας έχει πλέον τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων και ξεκίνησε σταδιακά να εφαρμόζεται από την 1/7/22 σε «ειδική ομάδα» μεγάλων εταιριών και με πλήρη εφαρμογή για τις επιχειρήσεις της Α’ ΦΑΣΗΣ από την 1/11/2022. Ήδη, περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Α’ ΦΑΣΗ εφαρμογής του νέου μέτρου (όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα & τα Super Market με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων), έχουν συμμορφώσει τη λειτουργία τους.

    Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα ξεκινήσει η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

    Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

    Όπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν την Κάρτα) είναι 94,74 %.

    Στην επιστημονική διαδικτυακή ενημέρωση του Ομίλου Epsilon Net την οποία παρακολούθησαν 10.000 λογιστές και στελέχη επιχειρήσεων, τα επιστημονικά στελέχη Βασίλης Πρασσάς και Κωνσταντίνος Γραβιάς έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για τη λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου και της κάρτας, ενώ παρουσίασαν τη νέα Έξυπνη Λύση που ενοποιεί όλες τις λειτουργίες, το «Epsilon Smart Ergani».

    Υποχρεωτική η ψηφιακή κάρτα για όλες τις επιχειρήσεις το 2023

    Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας με βάση το νόμο υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό «σε πραγματικό χρόνο» με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Το «Ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης χρόνου εργασίας» είναι ένα σύστημα άμεσης καταγραφής της πραγματικής έναρξης και λήξης της απασχόλησης των εργαζομένων. Για παράδειγμα:

    • Ρολόι παρουσίας προσωπικού
    • Epsilon HR Card Scanner
    • Employee Self Service

    «Σε πραγματικό χρόνο» είναι η «Online» σύνδεση του συστήματος του εργοδότη με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η διαβίβαση της έναρξης και της λήξης της απασχόλησης του εργαζομένου εντός 15 λεπτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Τα στοιχεία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας κάθε επιχείρησης τηρούνται Υποχρεωτικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

    Πρόστιμα – Παραβάσεις για μη καταγραφή χρόνου (ΥΑ 80016/1-9-2022 Β’4629)

    Σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν προχωρήσουν στην καταγραφή του χρόνου απασχόλησης οι παραβάσεις θεωρούνται:

    1. Παράλειψη απογραφής ψηφιακής οργάνωσης χρόνου εργασίας – ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ
    2. Μη υποβολή δήλωσης Αδειών – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
    3. Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» (Σταθερό / Μεταβ.) – ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ
    4. Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης (απογραφή) – 2000€/θιγόμενο
    5. Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πριν την ανάληψη υπηρεσίας
    • για μερικώς απασχολούμενο – 2000€/θιγόμενο – ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ
    • για πλήρως απασχολούμενο – 600€/θιγόμενο – ΥΨΗΛΗ

    Πρόστιμα και κυρώσεις για μη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

    1. Μη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας σε πραγματικό χρόνο άμεσα συνδεδεμένο με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ → ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ
    2. Μη ενημέρωση οικείας ΣΕΠΕ, σε περίπτωση (έναρξη/λήξη) ανωτέρας βίας/αντικειμενικής αδυναμίας που εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας → ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ
    3. Μη ενεργοποίηση Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας Εργαζομένου → ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ , 10.500€/ανά Θιγόμενο
    4. Υποβολή στοιχείων της Ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης → ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ , 3000€/ανά Θιγόμενο
    5. Μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας (όπου προβλέπεται) → ΠΟΛΎ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ , 3000€/ανά Θιγόμενο
    6. Εφαρμογή Ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ψηφιακή κάρτα →ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ, 4000€/ανά Θιγόμενο
    7. Μη τήρηση για χρονικό διάστημα 10 ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας → ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΗ , 4000€/ανά Θιγόμενο

    Μάλιστα σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

    Συχνές Ερωτήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

    1. Αν Εργαζόμενος παραλείψει να «χτυπήσει» την κάρτα του κατά την είσοδο ή/και έξοδο, θα υπάρχει υποχρέωση εκ μέρους του Εργοδότη για τη συμπλήρωση των «χτυπημάτων» και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, μέχρι πότε και με ποιόν τρόπο;

    Η ευθύνη για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι του εργοδότη. Η επαναλαμβανόμενη όμως μη υποβολή δηλώσεων έναρξης και λήξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ συνιστά αιτία ελέγχου από το ΣΕΠΕ (risk analysis).

    1. Τι θα προβλέπεται για τους Εργαζομένους, που θα αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής σχετικής δήλωσης εκ μέρους της Επιχείρησης;

    Η χρήση της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρέωση εκ μέρους του εργαζόμενου αλλά η ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για τη συνεπή εφαρμογή της.

    1. Σε περίπτωση που Εργαζόμενος είναι αδικαιολογήτως απών και εξ αυτού του λόγου δεν «χτυπήσει» την κάρτα του, πώς θα δηλωθεί η απουσία του εντός του πρώτου δεκαημέρου του επομένου μηνός; Θα προβλεφθεί συγκεκριμένος κωδικός;

    Το Σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δεν παρακολουθεί την απουσία αλλά την εργασία. Το σύστημα ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας παρακολουθεί την εργασία και τη δικαιολογημένη μη εργασία (άδεια, ανάπαυση).

    Η νέα «έξυπνη λύση» για τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το Epsilon Smart Ergani

    Στο Webinar του Ομίλου Epsilon Net για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που παρακολούθησαν περίπου 10.000 λογιστές και στελέχη επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε η νέα “έξυπνη λύση της εταιρίας,  το Epsilon Smart Ergani. Είναι η μοναδική cloud λύση της αγοράς που συνδέει online τον Εργαζόμενο, τον Εργοδότη και τον Λογιστή.

    Όπως τονίστηκε από τα στελέχη του Ομίλου, το Epsilon Smart Ergani αυτοματοποιεί και απλοποιεί:

    -Δήλωση & Ηλεκτρονική Υποβολή Ωραρίου & Αδειών

    -Σήμανση Κάρτας

    -Ηλεκτρονική Καταγραφή Πραγματικής Απασχόλησης

    -Διασφάλιση εργοδότη για ορθή εφαρμογή νομοθεσίας

    «Κάθε φορά που ο εργοδότης δηλώνει ωράρια στο ημερολόγιο του Smart Ergani, ενημερώνεται online η εφαρμογή μισθοδοσίας του λογιστή, ενώ παράλληλα γίνεται η υποβολή στο Εργάνη II. Έτσι, ο λογιστής μετατρέπεται από διαχειριστής σε σύμβουλος.

    Και κάθε φορά που χτυπάει κάρτα ο εργαζόμενος από το Epsilon Smart Ergani, η κίνηση υποβάλλεται αυτόματα στο Εργάνη II και γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση εργοδότη-εργαζόμενου και λογιστή. Όλα αυτά με online ενημέρωση, την ίδια στιγμή, στο κινητό του εργοδότη και του εργαζόμενου», επισήμανε ο κ. Πρασσάς.

    Στην πρώτη φάση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το 85% των επιχειρήσεων που την έθεσαν σε ισχύ (τράπεζες και σουπερμάρκετ), χρησιμοποίησαν λύσεις της EpsilonΗR, της θυγατρικής του Ομίλου Epsilon Net, η οποία είναι ο κορυφαίος πάροχος συστημάτων μισθοδοσίας και ωρομέτρησης. Συνολικά, περισσότεροι από 1.800.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εξυπηρετούνται έως σήμερα από την EpsilonHR.

    Διαβάστε επίσης

    Επιδότηση 14.800 ευρώ για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ