• Οικονομία

    Πρόστιμα φωτιά για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πώς θα εντοπίζονται οι «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες 

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Σχεδόν 1 στα 10 αυτοκίνητα ή μηχανές που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ανασφάλιστα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους αν εμπλακούν σε ατύχημα με ένα όχημα ανασφάλιστο, να βρεθούν μπροστά σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.

    Αυτό το «φαινόμενο» στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο, καθώς κάθε χρόνο στους δρόμους της χώρας μας κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα που ξεπερνούν τις 500.000 – 600.000. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει ένα νέο αυτόματο σύστημα ελέγχου των οχημάτων, προκειμένου να εντοπίζει όσα κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν ασφαλιστεί.

    Πώς θα εντοπίζονται

    Η νέα πλατφόρμα, που βρίσκεται στα σκαριά, θα “τρέξει” από την ΑΑΔΕ και θα συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες, ώστε να βλέπει αυτόματα τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

    Συγκεκριμένα, η νέα πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από:

    • το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ,
    • το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,
    • το μητρώο με τα κλεμμένα οχήματα που διαθέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
    • το μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών,
    • των οχημάτων που έχουν σταλεί για ανακύκλωση /απόσυρση και
    • από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

    Το 9μηνο του 2023, το Επικουρικό Κεφάλαιο κλήθηκε να καλύψει 1.227 υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, καταβάλλοντας σε αποζημιώσεις το ποσό των 17, 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και περιπτώσεις αφερέγγυων ασφαλιστικών εταιρειών που αναγκαστικά καλύπτει το Επικουρικό Κεφάλαιο.

    Βαριά πρόστιμα

    Με το που θα εντοπιστεί ένα ανασφάλιστο όχημα, ο ιδιοκτήτης του θα λάβει αυτόματα ενα ενημερωτικό σημείωμα ότι εντοπίστηκε από τον ελεγκτικό μηχανισμό και ότι θα πρέπει να το ασφαλίσει άμεσα, αφού πρώτα καταβάλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

    Για όσους γράψουν στα… παλαιότερα των υποδημάτων τους το σημείωμα που θα λάβουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

    Μέσω του ίδιου μηχανισμού θα εντοπίζονται και οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ και αν δεν συμμορφωθούν και πέσουν σε έλεγχο της τροχαίας, το πρόστιμο που θα επιβληθεί επί τόπου είναι 400 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοχάρης: Εντός τριμήνου θα έχει λυθεί οριστικά το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων

    Σε τρεις άξονες το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024: POS, κλειδωμένες δηλώσεις και σαρωτικοί έλεγχοι

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία για 600.000 εργαζόμενους – Ποιοι εξαιρούνται
     



    ΣΧΟΛΙΑ