• Οικονομία

    Προσγείωση της ανάπτυξης στο 3,8% για το 2022 βλέπει η ΤτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στουρνάρας-Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας-Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος


    Δύο σενάρια, το βασικό και το δυσμενές, καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδας για ανάπτυξη και πληθωρισμό φέτος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, το βασικό σενάριο «βλέπει» την ανάπτυξη να «προσγειώνεται» φέτος στο 3,8%, σχεδόν δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από την πρόβλεψη που  υπήρχε πριν  ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 5,1%.

    Στο δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, η ανάπτυξη φέτος θα μπορούσε να υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα στο 2,8%, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο 3%, ενώ σε αυτό το σενάριο ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα μπορούσε να κινηθεί στο 6%…

    Πρόκειται για τις πρώτες επικαιροποιημένες εκτιμήσεις  της ΤτΕ μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεσης του Διοικητή που θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Απριλίου. 

    Στην Έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ  κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίξει ότι ο δρόμος μπροστά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς τα σημάδια από την πανδημία είναι ακόμα ορατά, ενώ νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις είναι κάτι παραπάνω από διαφαινόμενες.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η  εισβολή της Ρωσίας, έπειτα από την πανδημική κρίση, αποτέλεσε τον δεύτερο αστάθμητο όσο και σημαντικό παράγοντα πρόκλησης της «τέλειας καταιγίδας για τον παγκόσμιο, αλλά και τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργώντας στασιμοπληθωριστικές τάσεις και ποικίλα διλήμματα, λ.χ. νομισματικής πολιτικής για την ΕΚΤ, καθώς επίσης δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά ζητήματα για την ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις.

    Ο ίδιος εκτιμά πάντως πως  τα μέτρα στήριξης συνέβαλαν στην αποφυγή της δημιουργίας νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στην Κοινότητα αλλά και την Ελλάδα. Ωστόσο,  η συμπεριφορά των οφειλετών μετά την πλήρη κατάργηση των μέτρων κρατικής στήριξης, θα καθορίσει την ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ ο πληθωρισμός, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και τα αδύναμα εταιρικά χρηματο-οικονομικά μεγέθη, θα ασκήσουν έντονη πίεση στους ευάλωτους οφειλέτες.

    Κόκκινα δάνεια – ιδιωτικό χρέος

    Αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων  από τις ελληνικές τράπεζες (στα τέλη του 2021 ο δείκτης NPLs διαμορφωνόταν στο 13%, το χαμηλότερο στην τελευταία δεκαετία), αναμένεται να προειδοποιήσει ότι  απαιτείται συνέχιση της συντονισμένης προσπάθειας για να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,1%.

    Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ  θεωρεί ότι θα πρέπει  να υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς την επίλυση του ιδιωτικού χρέους στην χώρα μας, καθώς μπορεί σήμερα να έχουν μεταφερθεί εκτός των ισολογισμό των τραπεζών, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί η δανειακή υποχρέωση. Αυτή τη στιγμή, το ιδιωτικό χρέος που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικού χρέους υπερβαίνει τα 120 δις. ευρώ με το Διοικητή να σημειώνει πως στόχος τους θα πρέπει να είναι: Για τους «μη βιώσιμους πελάτες», να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, που πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να ξαναγίνει. Για τους «βιώσιμους πελάτες», να προσφέρουν αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνει την επανένταξή τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Όσον αφορά στις τράπεζες η Έκθεση  θα πιστοποιεί ότι  είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.  Στο σκέλος της ανάπτυξης, αφήνοντας κατά μέρος τον αντίκτυπο από την τρέχουσα αναταραχή, σύμφωνα με το Διοικητή, υπάρχουν ισχυροί ούριοι άνεμοι για την ελληνική οικονομία και προσβλέποντας στο μέλλον, η χρηματοδότηση μέσω του NGEU, η αυξανόμενη ζήτηση και η ανάκαμψη στον τουρισμό αναμένεται να είναι οι τρεις κύριοι μοχλοί της ανάκαμψης.

    Η ΤτΕ εκτιμά πως η  πλήρης εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ θα συμβάλει σε σημαντική αύξηση κατά 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026 ενώ η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το NGEU θα επιφέρει μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της παραγωγικότητας (σε διάστημα δέκα ετών).

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

    Στουρνάρας: Ζούμε την τέλεια καταιγίδα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

    Στουρνάρας: Τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα



    ΣΧΟΛΙΑ