• Οικονομία

    Προς έκδοση η ομολόγου η Κύπρος

    • NewsRoom


    Σε νέες αγορές κυπριακών ομολόγων προχώρησε, τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανεπενδύοντας ποσά από ομόλογα που έβαιναν προς λήξη. Οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) της ΕΚΤ, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβρη, ωστόσο τον περασμένο μήνα η Τράπεζα αγόρασε κυπριακά ομόλογα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το απόθεμα κυπριακών ομολόγων που κατέχει στα 736 εκατομμύρια, με μέση σταθμική διάρκεια 5,7 έτη.

    Βάσει των στοιχείων της ΕΚΤ που έχουν δημοσιευθεί, κατά το τελευταίο τρίμηνο του προγράμματος είχαν πραγματοποιηθεί καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους 464 εκατομμυρίων ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και να συνεχίσει επανεπενδύοντας τα ποσά από την εξόφληση αποκτηθέντων τίτλων προς λήξη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα.

    Ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι «για την Κύπρο, λόγω του ότι η χώρα ήταν αποκλεισμένη από το πρόγραμμα, υπάρχει η απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν επανεπενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα, ώστε, στο τέλος του προγράμματος, το απόθεμα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ να προσεγγίσει την κεφαλαιακή κλείδα της Κύπρου στο ευρωσύστημα, που ανέρχεται στο 0,2%».

    Οι ενέργειες αυτές της Κεντρικής Τράπεζας έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτει ακόμη περισσότερο η απόδοση των κυπριακών ομολόγων και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που το επιτελείο του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών είναι έτοιμο να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου στις αγορές.

    Η πτωτική τάση στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί, ειδικά υπό την περίσταση της έκδοσης νέου ομολόγου, που πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου (λήξης 2028) στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησε κάτω από το 2%, ενώ η μέση απόδοση νωρίτερα σήμερα βρισκόταν στο 1,99%.

    Η πρόταση για την έκδοση νέου ομολόγου θα γίνει, σύμφωνα με γνωστοποίηση του ΥΠΟΙΚ, την ερχόμενη εβδομάδα, με παρουσιάσεις σε επενδυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι το Μόναχο και το Μιλάνο, με στόχο την έκδοση νέου ομολόγου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγορά ομολόγων: Μια αγορά σε «hangover» 8,6 τρισ. δολαρίων όπου κάνει θραύση ακόμη και το Εκουαδόρ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Τον Φεβρουάριο η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: Η Moody’s αναβάθμισε τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική



    ΣΧΟΛΙΑ