• Οικονομία

    Προεξόφληση ΔΝΤ: Στις 25 Νοεμβρίου η πρώτη δόση

    • NewsRoom


    Ο «κύβος ερρίφθη» όσον αφορά την διαδικασία προεξόφλησης του χρέους στο ΔΝΤ, καθώς η πρώτη δόση αναμένεται να αποπληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου ενώ η δεύτερη έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2020, σύμφωνα πάντα με τον υπάρχων σχεδιασμό.

    Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, βελτιώνεται η εικόνα του ελληνικού χρέους, ενώ βοηθά και τον στόχο της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

    Παρ’ ό,τι δεν θα είναι άμεση η συνέπεια, εν τούτοις, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η βελτίωση αυτή της εικόνας του ελληνικού χρέους θα ευνοήσει σημαντικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διαδικασία για τη συστημική αντιμετώπιση των NPLs – NPEs μέσω του «Ηρακλή». Και αυτό γιατί η διαδικασία αυτή όπως είναι γνωστό θα καταλήγει στην παραγωγή τίτλων ιδιωτικού χρέους, με ένα μέρος του να καλύπτεται από εγγυήσεις δημοσίου, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο θα βελτιώνεται ως προς την αξιοπιστία τους.

    Θετικό και για τις τράπεζες η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους, καθώς οδηγεί στη βελτίωση των παραμέτρων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι με τους όρους που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, ο SSM είδε ευνοϊκά τη διεύρυνση της κίνησης αυτής με την επέκταση της δυνατότητας εγγυήσεων από πλευράς δημοσίου στα 12 δισ. ευρώ από τα αρχικά 9 που προβλεπόταν προκειμένου να καλυφθεί η δυνατότητα επέκτασης των τιτλοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα από τα 32 δισ. αρχικά προβλεπόμενα.

    Αυτό το γεγονός έρχεται να συμπέσει με την πολύ θετική νέα έκθεση της Κομισιόν, αφού η έκθεση λαμβάνει υπόψη την μείωση των επιτοκίων δανεισμού εκτιμώντας ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδικό μονοπάτι αλλά σε ποσοστό πάνω από 100% έως το 2041. Στο ευνοϊκό σενάριο, με τα χαμηλότερα επιτόκια το δημόσιο χρέος αγγίζει το 60% το 2055 και στο αρνητικό σενάριο ξεκινά να αυξάνεται μετά το 2040.

    Αναφορικά με την την έκθεση της τέταρτης μεταμνημονιακής εποπτείας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι όλο και καλύτερη και πως πρόκειται για την πλέον θετική έκθεση των θεσμών.

    Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αφενός η προεξόφληση του δανείου στο ΔΝΤ και αφετέρου η προώθηση της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων δια χειρός «Ηρακλή» αποτελούν το «εναρκτήριο λάκτισμα» αναφορικά με την έναρξη του παιχνιδιού για την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους.



    ΣΧΟΛΙΑ