• Οικονομία

    Πρακτικά Fed: Αισιοδοξία για πληθωρισμό – Επιφυλάξεις για μία γρήγορη μείωση των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια και εξέφρασαν τόσο αισιοδοξία όσο και επιφυλακτικότητα για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πρακτικά από τη συνεδρίαση που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

    Η συζήτηση έγινε καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όχι μόνο αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητο το βασικό τους επιτόκιο δανεισμού, αλλά άλλαξαν τη δήλωση μετά τη συνεδρίαση για να υποδείξουν ότι δεν θα επέλθουν μειώσεις έως ότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων κρίνει ότι υπάρχει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» πως ο πληθωρισμός υποχωρεί.

    Η σύνοψη της συνεδρίασης έδειξε μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις πολιτικής της Fed κατόρθωσαν να μειώσουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος στα μέσα του 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από 40 χρόνια.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ήθελαν να δουν περισσότερα πριν αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική, ενώ δήλωσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έχουν τελειώσει.

    «Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι το επιτόκιο πολιτικής ήταν πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», αναφέρουν τα πρακτικά. Όμως, «οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινούνταν σταθερά προς το 2 τοις εκατό».

    Πριν από τη συνεδρίαση, μια σειρά από αναφορές έδειξαν ότι ο πληθωρισμός, αν και ήταν ακόμη υψηλός, επιστρέφει προς τον στόχο του 2% της Fed. Ενώ τα πρακτικά αξιολογούσαν τη «σταθερή πρόοδο» που σημειώθηκε, η επιτροπή θεώρησε μέρος αυτής της προόδου ως «ιδιοσυγκρασιακή» και πιθανώς λόγω παραγόντων που δεν θα διαρκέσουν.

    Ως εκ τούτου, τα μέλη είπαν ότι θα «αξιολογήσουν προσεκτικά» τα εισερχόμενα δεδομένα για να κρίνουν πού οδεύει ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν τόσο ανοδικούς όσο και καθοδικούς κινδύνους και ανησυχούσαν για τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

    Οι αξιωματούχοι «εξακολουθούσαν να ανησυχούν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός συνέχισε να βλάπτει τα νοικοκυριά, ειδικά εκείνα με περιορισμένα μέσα για να απορροφήσουν υψηλότερες τιμές», αναφέρεται στο πρακτικό. «Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειχναν σημαντική μείωση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα αξιολογούσαν προσεκτικά τα εισερχόμενα στοιχεία για να κρίνουν εάν ο πληθωρισμός κινούνταν σταθερά προς τα κάτω στο 2%.

    Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα θέλει να κινηθεί η Fed λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές.

    «Οι συμμετέχοντες τόνισαν την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρηθεί μια περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η περίληψη. «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημείωσαν τους κινδύνους της πολύ γρήγορης κίνησης για να χαλαρώσει η στάση της πολιτικής και τόνισαν τη σημασία της προσεκτικής αξιολόγησης των εισερχόμενων δεδομένων για να κρίνουμε εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά στο 2 τοις εκατό».

    Από τη συνεδρίαση της 30-31ης Ιανουαρίου, η προληπτική προσέγγιση επιβεβαιώθηκε καθώς χωριστές αναγνώσεις για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο και εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από τον στόχο 2% της Fed για 12 μήνες.

    Πολλοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποδείξει μια υπομονετική προσέγγιση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μια σταθερή οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το 2023, ενθάρρυνε τα μέλη της FOMC ότι οι διαδοχικές 11 αυξήσεις επιτοκίων που εφαρμόστηκαν το 2022 και το 2023 δεν παρεμπόδισαν ουσιαστικά την ανάπτυξη.

    Αντίθετα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς, προσθέτοντας 353.000 θέσεις μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων τον Ιανουάριο. Τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου μέχρι στιγμής δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, σύμφωνα με την Atlanta Fed.

    Μαζί με τη συζήτηση για τα επιτόκια, τα μέλη αναφέρθηκαν επίσης στις διακρατήσεις ομολόγων στον ισολογισμό της Fed. Από τον Ιούνιο του 2022, η κεντρική τράπεζα έχει επιτρέψει σε περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια να αποσυρθούν αντί να επανεπενδύει τα έσοδα ως συνήθως.

    Τα πρακτικά έδειχναν ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα γίνει πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν επίσης στη συνάντηση του Ιανουαρίου ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια αργή προσέγγιση σε μια διαδικασία που ονομάζεται «ποσοτική σύσφιξη». Το σχετικό ερώτημα είναι πόσο υψηλά θα πρέπει να είναι τα αποθεματικά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών. Η Fed χαρακτηρίζει το τρέχον επίπεδο ως «άφθονο».

    «Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις για το άφθονο επίπεδο αποθεμάτων, η επιβράδυνση του ρυθμού απορροής θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση σε αυτό το επίπεδο αποθεματικών ή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει την απορροή του ισολογισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρουν τα πρακτικά. . «Επιπλέον, μερικοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η διαδικασία απορροής του ισολογισμού θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και αφού η Επιτροπή αρχίσει να μειώνει το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

    Οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι η τρέχουσα πολιτική είναι περιοριστική, επομένως το μεγάλο ερώτημα στο μέλλον θα είναι πόσο θα πρέπει να χαλαρώσει τόσο για τη στήριξη της ανάπτυξης όσο και για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

    Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι πολύ γρήγορη.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,1% σε δωδεκάμηνη βάση τον Ιανουάριο – 3,9% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκ των οποίων η τελευταία σημείωσε μεγάλη πτώση κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο λεγόμενος sticky CPI, ο οποίος βαρύνει τις τιμές των κατοικιών και άλλων τιμών που δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη διακύμανση, αυξήθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με την Atlanta Fed. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street.

    Σε μια συνέντευξη «60 Minutes» που μεταδόθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο Πρόεδρος Jerome Powell είπε «Με την οικονομία τόσο ισχυρή, νιώθουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε προσεκτικά το ερώτημα πότε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια. Πρόσθεσε ότι αναζητά «περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στο 2%.

    Οι αγορές έπρεπε από τότε να επαναβαθμονομήσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων.

    Εκεί όπου οι επενδυτές στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed Funds είχαν τιμολόγηση σχεδόν κλείδωμα για μια περικοπή τον Μάρτιο, αυτό μετατέθηκε για τον Ιούνιο. Το αναμενόμενο επίπεδο περικοπών για ολόκληρο το έτος είχε μειωθεί σε τέσσερα από έξι. Οι αξιωματούχοι της FOMC τον Δεκέμβριο προέβλεψαν τρεις.

    Διαβάστε επίσης:
    Μπένι Γκαντζ: Ενδείξεις προόδου για μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

    Φλωρίδης σε Ανδρουλάκη: Ας αξιολογηθεί γιατί κορυφαίοι θεσμοί επιλέγουν την Ελλάδα να ηγηθεί

    Τουρκίας: Νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ ο Σεντάτ Ονάλ



    ΣΧΟΛΙΑ