• Οικονομία

    Πού πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες; – Οι «μελανές» ενδείξεις

    • NewsRoom
    φοροι


    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σχετικά με το πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν σε φόρους οι Έλληνες φορολογούμενοι. Το να αποδίδονται τα ποσά των φόρων, που πληρώνουν οι πολίτες, σε δαπάνες, ωφέλιμες για το κοινό καλό, είναι σίγουρα κάτι που ενδιαφέρει τους Έλληνες φορολογούμενους. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, της Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι μάλλον δυσάρεστα, σχετικά με τη λειτουργικότητα των εσόδων από τους φόρους.

    Οι μισθοί του Δημοσίου φαίνεται ότι αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό δαπάνης του ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Πιο αναλυτικά, το Δημόσιο φαίνεται να δαπανά το 47,3% του ποσού των φόρων, που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στις πληρωμές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Ακολουθούν οι δαπάνες Πρόνοιας ή αλλιώς Κοινωνικές Δαπάνες, που καλύπτουν το 19,4% του ΑΕΠ.

    Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, οι δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 13,8% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, μαζί με τη Φινλανδία. Η αναγωγή, όμως, σε σχέση με το σύνολο των δημόσιων δαπανών, κατατάσσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια, αφού οι δαπάνες καλύπτουν το 29,1%, δηλαδή 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

    Οι δαπάνες για την Παιδεία περιορίζονται σε 3,9%, ενώ στο σύνολο των δημόσιων δαπανών, μόλις που καλύπτουν το 8,2%. Μόνο οι Ιταλοί βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

    Οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώνονται στο 5,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Τέλος, για την άμυνα, παρά τα μνημόνια, οι σχετικές δαπάνες ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ.

    Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας και των ανέργων έχουν πέσει στα ρηχά. Για την οικογένεια αντιστοιχούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το σύνολο των δημόσιων δαπανών καλύπτει το 1,4%. Την ίδια στιγμή στις χώρες των Βαλκανίων οι αντίστοιχες δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες δαπάνες.

    Οι δαπάνες για τους ανέργους, αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ και καλύπτουν μόλις το 1% των δημόσιων δαπανών.

    Στον παρακάτω πίνακα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία κάθε χώρας, σχετικά με τους τομείς δαπανών κάθε μιας:

    Ο πίνακας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις δαπάνες του ΑΕΠ σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιουσιολόγιο: Πλήγμα για όσους κρύβουν χρήματα-Τι πρέπει να δηλώσουν και οι φόροι που θα πληρώσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 729 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Κοντομηνάς: Παραγράφηκαν (λόγω 5ετίας) οι φόροι για αδήλωτες καταθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ