• Οικονομία

    ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Ποιος θα φέρει την ευθύνη κ. Χατζηδάκη για λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πότε χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών -Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

    Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας


    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη ότι θα εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις πιστοποιημένα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καλούν τον υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί για το ποιος τελικά θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που η συνταξιοδοτική απόφαση είναι λάθος, χαρακτηρίζοντας τις επιλογές αυτές «τουλάχιστον ανεδαφικές κι επικίνδυνες για την αξιοπιστία του ασφαλιστικού μας συστήματος».

    Όπως αναφέρουν στο mononews.gr νομικοί ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, «Είναι απαραίτητο να δει κανείς ποια θα είναι ακριβώς η συνεργασία των δικηγόρων και των λογιστών με τον e-EΦΚΑ. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων. Οι εξωτερικοί συνεργάτες θα έχουν πρόσβαση για παράδειγμα στα 5 διαφορετικά αρχεία του πρώην ΙΚΑ για να πιστοποιήσουν τον αριθμό ενσήμων; Η υπογραφή του εκάστοτε πιστοποιημένου δικηγόρου θα αρκεί για να εκδοθεί η σύνταξη;».

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι «ιδέες-πυροτεχνήματα», εκπορεύονται από την ομάδα εργασίας που έχει συστήσει για το ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα όφειλε -στοιχειωδώς- πριν τις εξαγγείλει, να είχε ζητήσει σ’ αυτό το δίμηνο που είναι Υπουργός Εργασίας, να ενημερωθεί και για τις προτάσεις των εργαζόμενων του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή αυτών, που καθημερινά αγωνιζόμαστε στα τμήματα απονομών συντάξεων και όχι μόνον, για να φέρουμε σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, υπό απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, με εντελώς ξεπερασμένα μέσα».

    Σημειώνοντας δε ότι ο υπουργός Εργασίας «δείχνει να έχει κάκιστη πληροφόρηση ως προς το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και τη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας, που έχουν δώσει οριστική κι αμετάκλητη λύση σε τέτοιου είδους ζητήματα δημοσίου δικαίου. Επιφανείς και διαπρεπείς δημοσιολόγοι, θα μπορέσουν αυτή μας τη θέση να του την επιβεβαιώσουν».

    Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ μάλιστα τονίζει ότι ο προκάτοχός του κ. Χατζηδάκη, κ. Κατρούγκαλος, είδε να καταπέφτουν στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικές, πολλές από τις κύριες ρυθμίσεις του νόμου του (4387/2016). «Φυσικά, είναι δικαίωμά του εφ’ όσον το επιθυμεί, να ‘πατήσει’ στα χνάρια του προκατόχου του και να αδιαφορήσει (κι αυτός) στις αιτιάσεις μας για την αντισυνταγματικότητα των όσων θέλει να υλοποιήσει…όμως, οφείλουμε να τον προειδοποιήσουμε, ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, να πειραματίζεται σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης κι όλων αυτών των ανθρώπων, που περιμένουν πώς και πώς, για να λάβουν την σύνταξή τους».

    Θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό όπως :

    – έχει σκεφθεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν, στην περίπτωση που καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου που θα φέρει, και το τι θα γίνει με όλες εκείνες τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που θα έχουν εκδοθεί παρανόμως;

    – έχει σκεφθεί τον νομικό τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί, από τα τυχόν λάθη που θα προκύψουν κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από μη δημοσίους υπαλλήλους ;

    – Ποιος θα φέρει τότε την νομική και ποινική ευθύνη ;

    – Ο Υπουργός που έχει «ασυλία» ή μήπως ο λογιστής ή δικηγόρος που θα έχουν υπογράψει την λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;

    – Έχουν αντιληφθεί οι «συμβουλάτορες» του Υπουργού, το τι κυκεώνα πάνε να δημιουργήσουν στην λειτουργία του θεσμικού πλαισίου έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων ;

    Καταλήγοντας ότι «εάν το Υπουργείο Εργασίας, θέλει να βοηθήσει η διεκπεραίωσή τους να γίνει ακόμα γρηγορότερα, τότε να κοιτάξει να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υλικοτεχνική υποδομή που μας λείπει αλλά και για την αμεσότερη στελέχωση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ με τις προγραμματισμένες προσλήψεις».

    Διαβάστε επίσης:

    «Παγώνει» η πληρωμή ρυθμίσεων και το Μάρτιο – Ποιους αφορά

    Εδραιώνεται η τηλεργασία: Τα 10 σημεία του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της

    «Mαύρη Δευτέρα» για την τουρκική οικονομία – Γκρεμίζεται η λίρα μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη



    ΣΧΟΛΙΑ