ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχρεωτική γίνεται η ασφάλιση για μεγάλες εταιρείες έναντι των φυσικών καταστροφών, με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και εκδόθηκε σε ΦΕΚ.
Το νέο πλαίσιο έρχεται την ώρα που προμηνύεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, ενώ η κλιματική κρίση δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα που “χτυπούν” συνεχώς τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού, όπως συμβαίνει ήδη για κατοικίες με “αντάλλαγμα” την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των επιχειρήσεων.
Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του ενεργητικού.
Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση της ασφάλισης, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. Η υπόχρεη επιχείρηση οφείλει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, να συμμορφωθεί, διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
Οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής συνδρομής.
Διαβάστε επίσης
Ανατροπή φορτηγού στην Πέτρου Ράλλη – Εξαφανίστηκε τρέχοντας ο οδηγός
Γιάννης Αλιγιζάκης (ΕΛΙΝ): Το πλαφόν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού, ευνοεί τους παραβατικούς
Κιρ Στάρμερ: Ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας – Αλλαγή σελίδας με τους Εργατικούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Κέρδη 65,3 εκατ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο
- Άλλα δύο πλοία LNG παρήγγειλε η ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου
- Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Διευρύνουμε τις δράσεις στην εκπαίδευση, στη γνώση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των νέων
- Euroholdings (Αρ. Πίττας και οικογένεια Λάτση): Σχεδιάζει νέα εξαγορά product tanker – mononewsTV
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.