• Οικονομία

    Πώς μπορείτε να «κουρέψετε» έως και 90% τα χρέη σας στις τράπεζες

    • NewsRoom
    Περικοπές


    «Βραχνά» αποτελούν για τις ελληνικές τράπεζες τα Μη Eξυπηρετούμενα Δάνεια, τα οποία σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» από τα χαρτοφυλάκιά τους, πουλώντας τα σε ξένα funds. Πρόκειται για χρέη, από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια και που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Πριν φτάσουν όμως οι τράπεζες στη διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» δανείων στα funds, είναι υποχρεωμένες να επικοινωνήσουν με τους υπόχρεους δανειολήπτες και να εξαντλήσουν τις προσπάθειες για την διευθέτηση και την εξεύρεση λύσης. Οι ρυθμίσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες είναι τόσο ευνοϊκές που μπορούν να οδηγήσουν και σε κούρεμα της τάξεως του 90% των οφειλών.

    δανειολήπτες

    Αν για παράδειγμα δανειολήπτης έχει χρέη 10.000 ευρώ από δάνειο, μπορεί να απαλλαγεί από το χρέος των 9.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ να πληρωθούν με δόσεις σε συμφωνία με την τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι οι τόκοι από την καθυστέρηση εξυπηρέτησης του, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε χαμηλές δόσεις.

    Ήδη η Eurobank έχει προσφέρει πακέτο ρύθμισης σε 60.000 δανειολήπτες, με έκπτωση που φτάνει το 70% έως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών χρεώσεων, φτάνοντας σε συνολικό “κούρεμα” 90% της οφειλής.

    Σειρά παίρνει και η Εθνική Τράπεζα η οποία, όπως έγραψε χθες το mononews.gr ετοιμάζεται να στείλει επιστολή ρύθμισης οφειλών σε περίπου 180.000 δανειολήπτες για “κούρεμα” κοντά στο 70% της αρχικής ρύθμισης, το οποίο μπορεί να φτάσει επίσης το 90% αν υπολογιστούν τόκοι και λοιπές χρεώσεις.

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα
    Εθνική Τράπεζα

    Όπως δείχνουν όλα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες ρυθμίσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους.

    Το 2018 θα αποτελέσει τη χρονιά πώλησης «κόκκινων» δανείων καθώς εκείνο που «καίει» τις τράπεζες είναι να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα «βαρίδια».

    Φέτος εκτιμάται ότι θα πωληθούν κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής αξίας άνω των 6 δις ευρώ.

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες

    Ήδη στην τελική ευθεία για μεταβίβαση βρίσκεται το πακέτο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δις ευρώ από την Alpha Bank, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και αντίστοιχη πώληση δύο χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 3 δις ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Ραβασάκια σε 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες για κούρεμα των οφειλών τους κατά 70%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στο Banking: Αίτημα για τραπεζική άδεια στην ΤτΕ από τον ΟΤΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες είναι οι δύο νέες τράπεζες που έρχονται στο προσκήνιο. Γρίφος οι προθέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη 



    ΣΧΟΛΙΑ