• Οικονομία

    Πώς γίνεται ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης

    • του Ανδρέα Κουτσολάμπρου, Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων
    ασφαλιστικό


    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1087/22.3.2021 η Υ.Α. Δ15/Ε΄/10706/423/2021 με τίτλο «Διαδικασία προσδιορισμού και εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης απασχόλησης του e-ΕΦΚΑ».

    Θα πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης αυτής, που είχε σαν συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στην έκδοση ειδοποιητηρίων σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης για όλο το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021, ενώ δεν έλειψαν και τα λάθη στον εντοπισμό των περιπτώσεων ύπαρξης παράλληλης ασφάλισης.

    Παράλληλα, λάθη υπήρξαν και κατά την επιλογή Α.Κ. για το 2021, αφού πολλοί παράλληλα ασφαλισμένοι έλαβαν ειδοποιητήρια ως απλοί αυτοαπασχολούμενοι, παρόλο που είχαν από πέρσι δηλώσει την παράλληλη ασφάλιση, ενώ κατά τις εγκύκλιες οδηγίες του e-ΕΦΚΑ, όσοι δεν επιθυμούσαν να αλλάξουν την περσινή δήλωση, απλά δεν έκαναν κάτι.

    Ακόμη κι εγώ που είμαι παράλληλα ασφαλισμένος, παρότι δεν έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο 2021, βλέπω αναληθώς στην καρτέλα μου ότι επέλεξα ασφαλιστική κατηγορία με μήνυμα: «Η υποβολή της αίτησής σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έλαβε αριθμό συστήματος…….. 31/01/2021. Έχετε επιλέξει την 2η ασφαλιστική κατηγορία για την Κύρια Ασφάλιση και έχετε δηλώσει ότι απασχολείστε παράλληλα ως μισθωτός…..». Αν ήθελε ο e-ΕΦΚΑ να είναι ακριβής, θα έπρεπε να αναγράφει: «Λόγω μη υποβολής αιτήσεως, το σύστημα διατήρησε την προηγούμενη επιλογή σας ήτοι…………….».

    Αντίστοιχα κάποια ασφαλισμένοι βλέπουν ότι έχουν επιλέξει 2η Α.Κ. χωρίς να δηλώσουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, ενώ δεν επενέβησαν καν στο σύστημα. Άπαντα τα ανωτέρω λάθη έχουν επισημανθεί στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και αναμένουμε τη διόρθωσή τους.

    Ήμουν από τους πρώτους που είχα επισημάνει ήδη από τις αρχές του 2017 την έλλειψη επικοινωνίας (σε πραγματικό χρόνο) των συστημάτων του e-ΕΦΚΑ. Οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες με τις εισφορές των ασφαλισμένων (εισφορών μη μισθωτών και αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων) δεν επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ώστε να εξάγεται κάθε φορά η ορθή μηνιαία εισφορά σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης – πολλαπλής απασχόλησης. Επίσης έγκαιρα είχα δώσει οδηγίες για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι οποίες δικαιώνονται από την Υπουργική Απόφαση.

    Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπηρεσίες και ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξάγουν ορθές ασφαλιστικές εισφορές σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, ενώ πολλές φορές υπάρχουν έριδες, ενστάσεις και διαμαρτυρίες ασφαλισμένων, ενώ το έργο δικηγόρων και λογιστών γίνεται πολύ δύσκολο.

    Τελικά εκδόθηκε η εν λόγω Υπουργική Απόφαση που ήρθε να λύσει τα όποια προβλήματα εξειδικεύοντας όσα ορίζονται στο άρθρο 36 του ν.4387/2016.

    Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

    Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr



    ΣΧΟΛΙΑ