• Οικονομία

    Πόρισμα Αρχής για το Ξέπλυμα: 20 εκατ. επιστροφές ΦΠΑ σε εταιρείες, για εικονικές συναλλαγές

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης


    Ένα αστρονομικό ποσό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ φέρονται να έβαλαν στην τσέπη στελέχη εταιρειών, κυρίως από επιστροφή ΦΠΑ για συναλλαγές που όμως ήταν εικονικές.

    Οι ισχυρές ενδείξεις για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ηδη ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει διαβιβάσει τον ογκώδη φάκελο στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

    Πριν ο κ.Βουρλιώτης αποστείλει αρμοδίως την υπόθεση για την περαιτέρω διερεύνηση της και την ενδεχόμενη απόδοση ποινικών ευθυνών, είχε δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και ακίνητη περιουσία 47 εμπλεκομένων. Πρόκειται για επιχειρηματίες και πρόσωπα που έπαιξαν το ρόλο του “μπροστινού” σε εταιρείες που στήθηκαν -κατά την Αρχή -χωρίς να έχουν αντικείμενο αλλά με μόνο σκοπό να στηθεί ο μηχανισμός για την παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ.

    Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία, που εμπορεύεται τεχνολογικά προϊόντα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη, η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και άλλες εταιρίες που στην πορεία προέκυψαν, έστησαν εταιρείες “μαϊμού”, χρησιμοποιώντας παρένθετα πρόσωπα.

    Τα ίδια πρόσωπα διαπιστώθηκε ότι εμφανίζονταν και σε άλλες “μαϊμού ” εταιρείες.

    Οι πραγματικές εταιρείες φέρονται να προχωρούσαν σε εικονικές κοινοτικές συναλλαγές, κυρίως τεχνολογικών προϊόντων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με τις “μαϊμού” εταιρείες, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια και στη συνέχεια εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ. Έτσι φέρονται να επωφελήθηκαν με τεράστια ποσά για συναλλαγές που στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

    Από την καλοστημένη κομπίνα, η Αρχή για το Ξέπλυμα κατέληξε ότι το κέρδος των εμπλεκομένων και αντιστοίχως η ζημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Και μάλιστα μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

    Οι πληροφορίες λένε ότι στο πόρισμα Βουρλιώτη αναφέρεται ότι τη μερίδα του λέοντος από τις επιστροφές ΦΠΑ εισέπραξε η μεγάλη εταιρεία .

    Τώρα το λόγο έχει ο Ευρωπαίος εισαγγελέας που θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ