• Οικονομία

    «Πόλεμος» τραπεζών- ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων: Προειδοποίηση για σοβαρές παρενέργειες από την DB

    • NewsRoom

    Κρίστιαν Ζέβινγκ, επικεφαλής της Deutsche Bank.


    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, προειδοποιώντας, με σχετική δήλωσή του σήμερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Όπως εκτίμησε, συγκεκριμένα, μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να έχει ελάχιστο αποτέλεσμα στην οικονομία, ενέχει, ωστόσο, τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Το χρονικό σημείο της προειδοποίησης δεν είναι τυχαίο, καθώς έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, στην οποία οι αξιωματούχοι της τείνουν προς ένα πακέτο στήριξης, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων.

    Ο Ζέβινγκ, στο πλαίσιο τραπεζικού συνεδρίου, αποκάλυψε, επιπλέον, ότι οι πελάτες της τράπεζάς του δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να επενδύσουν περισσότερο, αν τα δάνεια γίνουν φθηνότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.

    Μία ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων «θα ωθούσε μόνο προς τα πάνω τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και θα επιβάρυνε περαιτέρω τους αποταμιευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν όσους έχουν χρέη ή έχουν επενδύσει σε στοιχεία ενεργητικού, αλλά η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα ωφεληθεί», συμπλήρωσε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη εκφράζουν εδώ και καιρό τα παράπονα και τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία απαιτεί από αυτές να πληρώνουν, για να τοποθετούν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα, πλήττοντας τα κέρδη τους.



    ΣΧΟΛΙΑ