• Οικονομία

    Πλειστηριασμοί: Στο «ηλεκτρονικό σφυρί» πάνω από 200 ακίνητα έως τις 6 το απόγευμα

    • NewsRoom


    «Φωτιά» θα πάρουν σήμερα από τις 10 το πρωί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όσων συμβολαιογράφων πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς συνεχίζεται η δεύτερη Τετάρτη της αποκλειστικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την νομοθετική τους εκκίνηση στις 21 Φεβρουαρίου.

    Μέχρι το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης στην πλατφόρμα eauction.gr είχαν ανέβει 2.272 πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ενώ μέχρι τις 6 το απόγευμα της σημερινής,  έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 200 ακίνητα με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.

    Καθημερινά στην πλατφόρμα που έχει στηθεί αναρτώνται νέοι πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων, γραφείων, αγροτεμαχίων, εργοστασίων, ξενοδοχείων κ.α. Για ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί 886 πλειστηριασμοί όταν μια εβδομάδα νωρίτερα, ήταν 639.

    Την ίδια ώρα ξεπέρασαν τους τριακόσιους οι συμβολαιογράφοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών-Πειραιάς καθώς εντάσσονται και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας.

    Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των «θεσμών» για την εξέλιξη της διαδικασίας επικεντρώνεται όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών που θα διενεργούνται εφεξής σε τακτική ροή, αλλά κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εμπλεκομένων στη διαδικασία. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ακόμη σε σχεδόν μηδενική βάση και την ίδια ώρα δεν επιδεικνύεται η δέουσα αποφασιστικότητα για να «τρέξει» η διαδικασία.

    Και αυτό διότι πέραν της προστασίας που παρέχεται στους συμβολαιογράφους, ζήτημα προστασίας θα ανακύψει για τους δικαστικούς επιμελητές και για την απόδοση ακινήτων στους νέους ιδιοκτήτες που θα αναδειχθούν από τους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι πρόσθετο πρόβλημα για την ολοκληρωμένη διενέργεια των πλειστηριασμών είναι από προχθές η αποχή των υποθηκοφυλάκων.

    Στο περιβάλλον αυτό, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εισέρχονται στη διαδικασία των stress tests.  Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των «θεσμών» για την εξέλιξη της διαδικασίας (σ.σ. σήμερα είναι η δεύτερη Τετάρτη της αποκλειστικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την νομοθετική τους εκκίνηση στις 21 Φεβρουαρίου) επικεντρώνεται όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών που θα διενεργούνται εφεξής σε τακτική ροή, αλλά κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εμπλεκομένων στη διαδικασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκινούν τα stress tests υπό τον άγχος των πλειστηριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Ο στόχος για το πρώτο δίμηνο «χάθηκε» – Στις 28 Φεβρουαρίου στρέφεται το ενδιαφέρον

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε νέα «ηλεκτρονική εποχή» οι πλειστηριασμοί: Tα ακίνητα των επωνύμων που βγαίνουν στο e-σφυρί

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ