• Οικονομία

    Πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου οι συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

    O Κωστής Χατζηδάκης σε κτήριο με φακέλους του ΕΦΚΑ

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Στην καταβολή των συντάξεων χηρείας σε 444 συζύγους ναυτικών και των αναδρομικών που δικαιούται αναμένεται να προχωρήσει έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των δικαιούχων που βρίσκονταν σε αναμονή έως και πέντε χρόνια. 

    Ειδικότερα, πληρώνονται 444 γυναίκες χήρες ναυτικών που δεν λάμβαναν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται.

    Το πρόβλημα με την μη έκδοση των συντάξεων χηρείας σε 444 συζύγους ναυτικών έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης των άμεσα ασφαλισμένων και οι χήρες λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη εδώ και 5 χρόνια.

    Έτσι το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε διάταξη για τον υπολογισμό της σύνταξης στο 70% της αρχικής (του θανόντος) χωρίς τον επανακαθορισμό των συντάξεων. 

    Έτσι με τον πρόσφατο νόμο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης 4826, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις αρχές Σεπτεμβρίου, άνοιξε ο δρόμος πρωτίστως για τη χορήγηση εκκρεμών συντάξεων χηρείας στο ΝΑΤ, οι οποίες «σκόνταφταν»ωστην αδυναμία υπολογισμού λόγω απουσίας στοιχείων για τις συντάξιμες αποδοχές των θανόντων συνταξιούχων. 

    Στην πράξη, το άρθρο 78 του νέου νόμου αίρει την εκκρεμότητα για μια κατηγορία συνταξιούχων του ΝΑΤ, για τους οποίους επανυπολογισμός δυνάμει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και κατ’ επέκταση η μεταβίβαση των συντάξεων αυτών λόγω θανάτου του ναυτικού στους δικαιούχους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

    Και τούτο διότι δεν τηρούνται στοιχεία για τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές τους ούτε στο μηχανογραφικό σύστημα του ΝΑΤ ούτε στους φυσικούς φακέλους.  

    Διαβάστε ακόμη:

    Τσαγκαρόπουλος (ΝΑΤ): Ο ΕΦΚΑ θα μπορούσε να έχει εκδώσει ήδη τις 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας

    O Κωστής Χατζηδάκης στέλνει στο πειθαρχικό υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ