• Οικονομία

  Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 50.000 ευρώ εντός Μαΐου

  Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


  Σε νέο κύκλο επανυπολογισμού κύριων συντάξεων και καταβολή αναδρομικών ποσών προχωράει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας πριν το τέλος του μήνα σε 13.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους αναδρομικά ποσά από 15.000 έως και 50.000 ευρώ.

  Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Αυξημένα ποσά συντάξεων λόγω του επανυπολογισμού έχουν ήδη λάβει 2.000 δικαιούχοι  από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 8.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής και 1.800 του ΗΣΑΠ.

  Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των κατηγοριών  ήταν το αυξημένο η και διπλό σε ορισμένες περιπτώσεις ασφάλιστρο , το οποίο τους εξασφαλίσει αφενός αύξηση στη σύνταξη και αφετέρου αναδρομικά ακόμα  και 54 μηνών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες  στις οποίες είτε ο  επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τα ταμεία ήταν ελλιπή.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι «κάθε κατηγορία επανυπολογιστέας σύνταξης, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, πέραν της γενικής, που υλοποιήθηκε μηχανογραφικά στις 31.12.2018, εξετάζεται ξεχωριστά. Εκτός αυτού, σε κάθε επανυπολογιστέα σύνταξη ενσωματώνονται τυχόν μεταβολές από 1.1.2019 και μετά, οι οποίες επήλθαν τόσο βάσει της νομοθεσίας (ν.4670/20), όσο και βάσει των εξατομικευμένων στοιχείων κάθε περίπτωσης, που επηρεάζουν το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης».

  Επικείμενες πληρωμές

  Παράλληλα, νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για τις ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

  Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου. Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

  Τραπεζοϋπάλληλοι – Παραδείγματα

  Τα ποσά των αναδρομικών από 15.000 έως 50.000 ευρώ είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

  Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

  Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος της ΕΤΕ πριν το 2016 με 38 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη 2.520 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές η κύρια σύνταξη του διαμορφώθηκε σε 1.805 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης θα λάβει κύρια σύνταξη 2.012 ευρώ με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 207 ευρώ. Τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 13.248 ευρώ μεικτά και καθαρά περίπου 8.762,49 ευρώ.

  Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

  Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

  Διαβάστε επίσης:

  IRIS: Πρόσκληση στη ΔΙΑΣ για συμμετοχή στο Europa Project – Τι αλλαγές μπορεί να φέρει

  ΑΑΔΕ: Θερινοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας

  ΟΟΣΑ: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε μία 10ετία θα επιφέρει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη  ΣΧΟΛΙΑ