• Οικονομία

    Ποιοι παίρνουν άδεια ασθενείας και επίδομα χωρίς ιατρική γνωμάτευση-Για ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Άδεια ασθενείας 5 ημερών θα λαμβάνουν πλέον οι εργαζόμενοι είτε νοσούν οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους από κορωνοϊό χωρίς να χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα δίνεται άδεια ασθένειας και θα καταβάλλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση σύμφωνα με ότι ορίζει διάταξη νόμου του 1967.

    Το καθεστώς αποζημίωσης για τις νέες άδειες νόσησης λόγω COVID είναι ευθυγραμμισμένο με το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ασθενείας που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα εδώ και δεκαετίες ισχύει ότι τις 3 πρώτες μέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής του εργαζόμενου από τον εργοδότη και από την 4η μέρα ενεργοποιείται το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και πλέον καταβάλλεται το σύνολο της αμοιβής για την άδεια ασθενείας.

    Όπως επισημαίνουν από το γραφείο τύπου του υπουργείου Εργασίας «Αυτά δεν τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις για όλες τις άδειες ασθενείας που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα όταν ήταν στην κυβέρνηση; Γιατί λοιπόν τώρα δημιουργούν θόρυβο που εφαρμόζεται το καθεστώς αυτό για τις νέες άδειες; Και έχουν το θράσος να μιλούν για περικοπές μισθών!

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αν διαφωνούσε με το καθεστώς αυτό ας το είχε καταργήσει. Εφόσον όμως το διατήρησε και το εφάρμοσε δεν μπορεί σήμερα να  κουνάει το δάχτυλο.

    Όμως κάνουν θόρυβο και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα γιατί θέλουν να αποκρύψουν ότι:

    Πρώτον, ότι και οι δυο άδειες που θεσπίζονται είναι καινούριες και χορηγούνται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες ασθενείας είτε των ίδιων των εργαζομένων, είτε των παιδιών τους.

    Δεύτερον, ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία που μπορεί να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Αυτή θεωρείται κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις για την άδεια ασθενείας.

    Τρίτον, ότι δίνονται με πολύ γρήγορες διαδικασίες, αφού για τη λήψη τους αρκεί η προσκόμιση του θετικού rapid test και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση

    Τέταρτον, ότι ο εργαζόμενος γονέας μπορεί να αξιοποιήσει και μια σειρά υφιστάμενων και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα (γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας). Αυτά προσπαθεί να αποσιωπήσει και να διαστρεβλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων».

    Ο νόμος του 1967 προβλέπει ότι «Εν  περιπτώσει  αποχής εκ της εργασίας του μισθωτού, λόγω ασθενείας, διά το από της αναγγελίας της  ανικανότητος  μέχρι  της  ενάρξεως  της επιδοτήσεως  εκ  μέρους  του  Ι.Κ.Α.  ή ετέρου ασφαλιστικού οργανισμού χρονικόν διάστημα (1 έως 3 ημερών) ο  εργοδότης υποχρεούται εις πληρωμήν μόνον του ημίσεως του ημερομισθίου ή του αναλογούντος μισθού, αποκλειομένης   της  συμπληρώσεώς του κ του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού».

    Πότε απαιτείται ιατρική γνωμάτευση

    Η ιατρική γνωμάτευση πλέον θα απαιτείται εφόσον οι άδεια ξεπερνά τις 5 ημέρες. Το επίδομα ασθενείας για εργαζόμενους που νοσούν ή νοσούν τα παιδιά τους από κορωνοϊό καταβάλλεται από την τέταρτη ημέρα που αναγγέλλεται η ανικανότητα προς εργασία στην υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Δηλαδή υπολογίζεται 3ημερος χρόνος αναμονής, ο οποίος, κατά την κρατούσα άποψη, υπολογίζεται μόνο μία φορά κατ’ έτος.

    Ωστόσο, αν ο ασφαλισμένος αρρωστήσει εκ νέου μέσα στο έτος, απαιτείται για να καταβληθεί το επίδομα από την πρώτη ημέρα που αναγγέλλεται η ασθένεια στον ΕΦΚΑ, να διαρκέσει η ανικανότητά του προς εργασία πάνω από 3 ημέρες. Συνεπώς, διακρίνουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α) Εάν ο μισθωτός ασθενήσει και απέχει από την εργασία του για διάστημα μέχρι 3 ημέρες, οσεσδήποτε φορές μέσα στο έτος, δεν δικαιούται να λάβει επίδομα ασθένειας. Αλλά ούτε και υπολογίζεται ο χρόνος αυτός σαν χρόνος αναμονής για άλλη περίπτωση ασθένειας και επομένως, αν αρρωστήσει στη συνέχεια μέσα στο αυτό έτος πάνω από 3 ημέρες θα του χορηγηθεί επίδομα ασθένειας από την 4η ημέρα. Ως εκ τούτου ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κάθε φορά τις αποδοχές ασθένειας 3 ημερών, όχι διαρκώς αλλά μέχρι να συμπληρωθεί ο μήνας ή ο μισός μήνας (κατ έτος) ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας του μισθωτού (εγκύκλιος ΙΚΑ 68/26.6.1992).

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν 178/1967 και της εγκυκλίου ΙΚΑ με αριθμό 68/26.6.1992, στις ανωτέρω περιπτώσεις απουσίας για 1-3 ημέρες από την εργασία συνεπεία ασθένειας, για τις οποίες δεν καταβάλλεται επίδομα από τον ΕΦΚΑ, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει μόνο το μισό του ημερομισθίου ή του ανάλογου ημερήσιου μισθού, αδιάφορα αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη φορά.

    β) Αντίθετα, αν η ασθένεια διαρκέσει πάνω από 3 ημέρες, π.χ.12 ημέρες, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από τον ΕΦΚΑ επίδομα μόνο για τις 9 ημέρες της ασθένειας του, γιατί αφαιρείται ο 3ήμερος χρόνος αναμονής. Έτσι ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει, για μεν τις 3 πρώτες ημέρες το μισό (1/2) μόνο του ημερομισθίου ή του ανάλογου ημερήσιου μισθού, για δε τις υπόλοιπες 9 ημέρες τη διαφορά μεταξύ του ημερομισθίου και του επιδόματος ασθένειας που καταβάλλει το ΙΚΑ. Εάν αρρωστήσει ο μισθωτός οσεσδήποτε φορές μέσα σ’ αυτό το ημερολογιακό έτος, επί 4 τουλάχιστον ημέρες σε κάθε περίπτωση, δικαιούται να λάβει επίδομα από τον ΕΦΚΑ για όλες τις ημέρες της ασθένειας, χωρίς να υπολογιστεί χρόνος αναμονής. Αν όμως η ασθένειά του διαρκέσει το πολύ 3 ημέρες (ή λιγότερες), οσεσδήποτε φορές στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν δικαιούται να λάβει επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ και επιβαρύνεται πλέον ο εργοδότης να καταβάλει το 1/2 των ημερομισθίων του, με τις προϋποθέσεις και τα χρονικά όρια των άρθρων 657 -658 του ΑΚ.

    Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν

    1) Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) / άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.

    2) Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη (όπως συμβαίνει όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος), η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος/ΕΦΚΑ και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.

    3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.

    4) Το σχήμα της ειδικής άδειας για τους γονείς είναι τριμερές (δηλαδή εργοδότης, κράτος, εργαζόμενος), καθώς πρόκειται για έκτακτο δικαίωμα άδειας λόγω Covid-19 που δεν προβλέπεται στην πάγια εργατική νομοθεσία αλλά έχει αναλογική εφαρμογή με το καθεστώς αδειών των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ως προς το ύψος της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    5) Πέραν της παραπάνω άδειας, ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί μια σειρά υπαρχουσών και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας (π.χ. γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας).

    Για τους εργαζόμενους που νοσούν

    1) Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) / άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.

    2) Εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες (50%), ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας (100%).

    3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.

    4) Για άδεια πέραν των 5 ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%.

    Διαβάστε επίσης

    Άδεια ασθένειας εργαζόμενων μέχρι 5 ημέρες λόγω νόσησης – Αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου



    ΣΧΟΛΙΑ