• Οικονομία

  Ποιοι ιδιοκτήτες «κόβονται» από την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

  Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

  Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


  Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το άνοιγμα της πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, για την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

  Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την έκπτωση είναι να έχει ασφαλίσει το ακίνητό του για τις εξής φυσικές καταστροφές:

  • σεισμό,
  • πυρκαγιά,
  • πλημμύρα.

  Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες (κυρίως διαμερισμάτων) δεν έχουν συμπεριλάβει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια την πλημμύρα, καθώς όταν το ακίνητο βρίσκεται σε όροφο, δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο. Ωστόσο, αυτή η «παράλειψη» τους πετάει έξω από τη διεκδίκηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

  Οι αιτήσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) υποβάλλονται έως τις 22/02/2024, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

  Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να:

  • τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
  • δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
  • δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

  Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

  Διαβάστε επίσης:

  Επί τάπητος η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

  ΑΑΔΕ: Διήμερο λουκέτο το Σαββατοκύριακο σε γνωστό club της Αθήνας

  ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας  ΣΧΟΛΙΑ