• Οικονομία

    Ποιοι φόροι χρηματοδότησαν τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Αυξημένα κατά 826 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από φόρους κατά το πρώτο δίμηνο του 2022.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 8,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,5% έναντι του στόχου.

    Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021.

    Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Οικονομικών στηρίχθηκε και στα μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα του διαστήματος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες για το έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, τους αγρότες, αλλά και το επίδομα στα καύσιμα.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    •  Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3.493 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ.
    •  Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 989 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 85 εκατ. ευρώ.
    •  Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 6 εκατ. ευρώ.
    •  Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 2.663 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 223 εκατ. ευρώ.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 380 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1.956 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 κυρίως λόγω της μη είσπραξης της αναμενόμενης δόσης από το ΤΑΑ, ύψους 1.718 εκατ. ευρώ. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 380 εκατ. ευρώ, ποσό 362 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 244 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Εξ αυτών, ποσό 65 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 31 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 642 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 40 εκατ. ευρώ από τον στόχο (683 εκατ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    ESM: Πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

    Ισπανία: Σχέδιο παροχής άμεσης βοήθειας ύψους €6 δισ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

    Θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρά την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ