• Οικονομία

    Ποιοι δικαιούνται έκπτωση για το φυσικό αέριο


    Καταναλωτές που είναι συνεπείς στην τακτοποίηση των λογαριασμών του δικαιούνται έκπτωση στις τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Προμήθειας που θεσπίστηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

    Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει ότι οι προμηθευτές μπορεί να εφαρμόζουν πολιτικές κινήτρων, όπως σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή).

    Ο νέος Κώδικας παραθέτει κανόνες σχετικά με τα τιμολόγια, τις διακοπές λόγω χρέους, την ενημέρωση των καταναλωτών, κ.α. Κάποιες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

    – Αν ο προμηθευτής παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να αποστέλλει ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε υπηρεσία.

    – Η εγγύηση για τη σύναψη σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό δύο Λογαριασμών Κατανάλωσης.

    – Αν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε η οφειλή που εκκρεμεί μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό επιβαρυμένη με τόκους. Αν παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης τότε ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει διακοπή της παροχής.

    – Ο προμηθευτής μπορεί να παρέχει σε πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ή αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών κατανάλωσης, ειδικά προγράμματα ρύθμισης εξόφλησης λογαριασμών ή διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, ιδίως μέσω δόσεων.

    – Ο πελάτης δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον προηγούμενο. Αν οι οφειλές ρυθμιστούν σε δόσεις και ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό τότε ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχής ακόμη και αν έχει υπογραφεί σύμβαση με νέο.

    – Τα τιμολόγια πρέπει να αναπροσαρμόζονται με μηχανισμό διαφανή και γνωστό εκ των προτέρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δωρεάν διακοπές και εισιτήρια σε θέατρα: Αναλυτικά οι δικαιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ