ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι πιέσεις στον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Στην εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων παρουσίασαν οριακή άνοδο 1,3%, ρυθμός που ωστόσο παραμένει χαμηλότερος από τον πληθωρισμό. Σε απόλυτες τιμές, ο τζίρος της λιανικής ένδυσης διαμορφώθηκε στα 1,73 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, από 1,70 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Την ίδια ώρα, αρνητική παραμένει η εικόνα στις εξαγωγές του κλάδου, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνολικά, οι εξαγωγές ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκαν κατά 3,8%, με την αξία τους να υποχωρεί στα 814 εκατ. ευρώ από 845 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Πιο έντονη ήταν η πτώση στις εξαγωγές ενδυμάτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τα 387 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στις εξαγωγές προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες κατέγραψαν πτώση 15%. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι εξαγωγές βαμβακιού, σημειώνοντας αύξηση 13%.
Ανάλογη, αν και μικρότερης έντασης, ήταν η εικόνα και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές στο σύνολο της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκαν κατά 3,3%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 1,64 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2026, έναντι 1,70 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Σε επιμέρους επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις εισαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,7%. Στον τομέα της ένδυσης, η πτώση ήταν ηπιότερη και διαμορφώθηκε στο 2,3%.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη δύσκολη συγκυρία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει περιορισμένη δυναμική και το εξωτερικό εμπόριο να κινείται πτωτικά.
Διαβάστε επίσης
Θερινές εκπτώσεις: Μικρότερος κύκλος εργασιών για 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσίπρας σε παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη: Υπάρχουν ολιγοπώλια, δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα
- Solidus Securities για Nvidia: Στα 300 δολάρια η τιμή στόχος μετά τα ισχυρά αποτελέσματα – Περιθώριο ανόδου 32,2%
- Ιταλία – Ισπανία: Παρατείνουν για 15 μέρες την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν
- HelleniQ Energy: Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η έκτακτη έκπτωση σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.