• Οικονομία

    Πιάνουν τόπο οι συμβουλές του Τσίπρα! Συζητά τον συμβιβασμό η Ιταλία, παρά τις φωνές Σαλβίνι

    • NewsRoom
    Ματέο Σαλβίνι

    Ματέο Σαλβίνι


    Διάθεση για συμβιβασμό στην κόντρα της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει πλέον η κυβέρνηση της Ιταλίας στον διάλογο μεταξύ Βρυξελλών-Ρώμης για τον προϋπολογισμό.

    Παρά την ρητορική των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μπορώ να πω μόνον ότι υπάρχει διάλογος. Πίστευα ανέκαθεν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία” δήλωσε ο Ντράγκι.

    Από την πλευρά τους, πάντως, οι ηγέτες τόσο της Λέγκας όσο και των Πέντε Αστέρων συνεχίζουν τις επιθετικές δηλώσεις. «Αν στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%, είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα», ανέφερε ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. «Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι πολίτες. Η βοήθεια στους άνεργους, η μείωση της ηλικίας για να μπορεί να βγει κανείς στη σύνταξη, οι βοήθειες προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες που έχασαν λεφτά εξαιτίας των τραπεζών, είναι μέτρα που δεν μπορούμε να καταργήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο.

    Το χρηματιστήριο του Μιλάνου, πάντως,  οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν προς το παρόν, με τον δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται με άνοδο άνω των 500 μονάδων. Η επόμενη περίοδο θα δείξει αν οι συμβουλές του Αλέξη Τσίπρα προς την ιταλική κυβέρνηση, να υποχωρήσουν στην κόντρα τους με την Ευρώπη, έπιασαν τόπο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Corriere della Sera: Ο Τσίπρας συμβούλεψε την Ιταλία να κάνει «κωλοτούμπα», «αλλιώς… καλή τύχη»!

    ΔEITE ΕΠΙΣΗΣ: Η Ιταλία ζήτα οι πιθανές κυρώσεις από την Κομισιόν να επιβληθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ