• Οικονομία

    Ποια επιδόματα θα έρθουν μέχρι τα Χριστούγεννα για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Τα σενάρια

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει δημοσιονομικό «χώρο» και να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέχρι τα Χριστούγεννα, επιδίδεται η κυβέρνηση.

    Το οικονομικό επιτελείο «ξύνει τον πάτο του βαρελιού», ώστε να εξοικονομήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν στα νοικοκυριά, με φόντο την απίστευτη ακρίβεια και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

    Ένα πρώτο μέτρο, που αφορά σε ανέργους, αποκάλυψε το mononews. Συγκεκριμένα, την επέκταση της καταβολής για το επίδομα ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες με συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια και προϋποθέσεις

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, είναι ελάχιστοι εκείνοι που δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, μετά τους 12 μήνες του επιδόματος ανεργίας, κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν από το έτος ανεργίας, δηλαδή όταν οι νυν άνεργοι εργάζονταν.

    «Σε αυτήν τη βάση εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες.

    Αναφορικά με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνηση αναζητά χρήματα για:

    Market Pass 2

    66€ – 300€

    Επίδομα θέρμανσης

    100€ – 1.000€

    Youth Pass

    150€

    Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους

    100€ – 200€

    Αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    (+8%)

    Νέα επιταγή ακρίβειας

    200€ – 250€

    Αφορά: Μη επιδοτούμενοι, Άνεργοι, άτομα με αναπηρία, χαμηλά εισοδήματα

    Ποσό: 200-250 ευρώ.

    Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, οι ενισχύσεις που προβλέπονται σήμερα περιλαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης με δικαιούχους 1,2 εκατ. νοικοκυριά για το οποίο επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων, το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει από 1.1.2024 για άλλους 1,2 εκατ. ωφελούμενους, τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) που ίσχυαν ήδη και το νέο ΚΟΤ για πολύτεκνους που θεσπίζεται τώρα.

    Το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100Euro, ούτε να υπερβαίνει τα 800Euro. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000Euro για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Μόνο ένα είδος καυσίμου δύναται να επιδοτηθεί ανά δικαιούχο και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

    Η έναρξη των αιτήσεων αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί από τους δυνητικούς δικαιούχους έως την 8η Δεκεμβρίου 2023, τότε θα λάβουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο 2022-2023 και το ήμισυ του ποσού αν είχαν λάβει αυξημένο επίδομα θέρμανσης λόγω της μετάβασής τους από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

    Ερωτηθείς αν θα δοθεί στο τέλος του χρόνου επίδομα ακρίβειας και επίδομα ρεύματος, ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο. Τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε, όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη, ισχύουν».

    Αναφορικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα θα προβλέπει αύξηση των δικαιούχων και του παρεχόμενου ποσού κατά 8%.

    Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενο νοικοκυριού. Από τον Δεκέμβριο θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Fitch «φρενάρει» τα σενάρια για νέες παροχές – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ