• Οικονομία

    Παύουν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από τη νέα ρύθμιση χρεών

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Ανάσα για τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους και περισσότερο από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί η νέα ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη σημασία του κατ’ επείγοντος.

    Η καινοτομία του νέου νομοσχεδίου είναι ότι όταν ο οφειλέτης και ειδικά ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίας που θα μπει στη ρύθμιση παύουν οι κατασχέσεις των λογαριασμών από την ΑΑΔΕ. Ένας από τους εφιάλτες που βίωναν οι επιχειρήσεις το διάστημα των μνημονίων και στη συνέχεια ήταν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Δηλαδή, δεν κατάσχονταν μόνο τα χρήματα που είχε μία επιχείρηση στον λογαριασμό ή στους λογαριασμούς της, αλλά και τα χρήματα από τους λογαριασμούς των προμηθευτών της!

    Για να αρθεί το ακατάσχετο του τραπεζικού λογαριασμού, είτε επιχείρηση ήταν ο οφειλέτης, είτε φυσικό πρόσωπο έπρεπε να καταβληθούν τρεις ή τέσσερις δόσεις μαζεμένες. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι οι περιορισμοί αυτοί αίρονται. Πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μία τα capital controls που δεν μπορούσαν να κινήσουν χρήμα και να αγοράσουν πρώτες ύλες ή εμπορεύματα και από την άλλη τον «ξαφνικό θάνατο» των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

    Η άλλη καινοτομία που έρχεται είναι ότι για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στη ρύθμιση απαιτείτο τζίρος μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για την ένταξη σε μία ρύθμιση το κριτήριο ήταν ο τζίρος και όχι το… χρέος! Αυτό, αλλάζει και λαμβάνεται υπ’ όψη το χρέος που θα είναι μέχρι 1 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί προς ρύθμιση στις 120 δόσεις.

    Η μείωση του επιτοκίου σε 3% από 5% που προέβλεπε η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειώσει τη μηνιαία δόση όσων χρωστούν στην εφορία πάνω από 3 ευρώ και με εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ.

    Η μείωση της ελάχιστης δόσης μειώνεται στα 20 από 30 ευρώ.

    Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τέλος του χρόνου.



    ΣΧΟΛΙΑ