• Οικονομία

    “Παράθυρο” Σκυλακάκη για νέες παρεμβάσεις με χρήματα από το έκτακτο αποθεματικό – Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο από το 2024

    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης


    Οι τιμές στην ενέργεια που παρουσιάζουν σημαντική μείωση το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και ο καλός καιρός που περιορίζει η κατανάλωση για θέρμανση, φαίνεται πως αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες που παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πώς μπορεί να μείνουν στο ταμείο σημαντικά χρήματα από το έκτακτο αποθεματικό του 1 δις ευρώ που έχει υπολογίσει για το σύνολο του 2023 για την κάλυψη των αναγκών για το ενεργειακό κόστος.

    Αυτό άλλωστε αποκάλυψε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action 24 “Action weekend”, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν επιστρέψει ακόμα και σε επίπεδα πριν τι ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, θεωρείται πως ελαφρύνεται ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία.

    Υπενθυμίζεται η ζυγαριά για το δημοσιονομικό κόστος έχει ως σημείο καμπής τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Πάνω από αυτό το όριο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, αλλά κάτω από τα 120 ευρώ δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Εφόσον οι τιμές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα ή ακόμα και κοντά στα 100 ευρώ τη μέρα τώρα για το 2023 τότε θα περισσέψουν σημαντικά κονδύλια από το έκτακτο αποθεματικό του 1 δις, τα οποία θα διατεθούν στην κοινωνία με τη μορφή μέτρων στήριξης.

    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περισσέψουν χρήματα και από το άλλο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών δεν δημιουργούνται τεράστιες ανάγκες για θέρμανση με αποτέλεσμα να μην εξαντληθεί το συγκεκριμένο κονδύλι.

    Νέες (προεκλογικές) παροχές

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σχεδιάζεται να αυξηθούν οι μισθοί και στο Δημόσιο από το 2024.

    Το συγκεκριμένο μετρό, όμως έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και θα πρέπει να ενταχθεί στον επόμενο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το φθινόπωρο του 2023, σε χρόνο μετά από τις εθνικές εκλογές.

    Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε πως θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.

    Διαβάστε επίσης

    Στα σκαριά νέο πακέτο μέτρων για το 2023 – Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι



    ΣΧΟΛΙΑ