• Οικονομία

    Σε ισχύ η ΕΓΣΣΕ έως το τέλος του 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στην παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  του 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020 προχώρησαν με απόφασή τους οι κοινωνικοί εταίροι.

    Ειδικότερα κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το κείμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έτους 2020 με Π.Κ.1/9-1-2020. Σύμφωνα με το κείμενό της, διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα, το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ 2018 (Π.Κ. 6/29-03-2018) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η ΓΣΕΕ έχει την δυνατότητα να υπογράψει την παράταση της σύμβασης, παρά το γεγονός ότι διαθέτει προσωρινή διορισμένη διοίκηση, καθώς ματαιώθηκε το 37ο συνέδριό της.

    Η σύμβαση εργασίας

    Στην Αθήνα, σήμερα, την 30 Δεκεμβρίου 2019, μεταξύ αφενός των εργοδοτικών οργανώσεων α) ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, β) Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). γ) Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), δ) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). και αφετέρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΕΣΕΕ), που συνήψαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, όλων νομίμως εκπροσωπούμενων αντίστοιχα από τους υπογράφοντες, συμφωνούνται τα εξής:

    ΑΡΘΡΟ 1

    Το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ 2018 ( Π.Κ. 6/29-3-2018 ) διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το διάστημα αυτό νοείται ως χρόνος κανονικής (συμβατικής) ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2018.

    ΑΡΘΡΟ 2

    Επαναβεβαιώνεται η συμφωνία των μερών για περαιτέρω προώθηση των κοινών δράσεων και υλοποίηση των έργων για τη δημιουργία από τα συμβαλλόμενα μέρη Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποτελεί ένα πρόσθετο αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για την υποστήριξη των εργαζομένων που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσθετου εισοδήματος κατά την συνταξιοδότηση.

    ΑΡΘΡΟ 3

    Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης ΕΓΣΣΕ με οποιονδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΕΣΣΕ.

    ΑΡΘΡΟ 4

    Συμφωνείται ρητά ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους. αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν για όσο χρόνο ισχύει η παρούσα ΕΓΣΣΕ.

    ΑΡΘΡΟ 5

    Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.

    ΑΡΘΡΟ 6

    Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2020 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ