• Οικονομία

    «Παγώνει» η αύξηση των επιτοκίων για εκπρόθεσμες πληρωμές φόρου – Σκέψεις να μην αυξηθούν και στις πάγιες ρυθμίσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Στον «πάγο» βάζει το Υπουργείο Οικονομικών την αύξηση των επιτοκίων για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Με διάταξη που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διατηρείται το επιτόκιο του 0,73% για κάθε μήνα που παρέρχεται από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

    Σύμφωνα με το νόμο, «αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης καθώς και σε περίπτωση εκτιμώμενου, διορθωτικού ή προληπτικού προσδιορισμού του φόρου, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί, βάσει του νόμου, ο φόρος που προκύπτει από την εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση ή από την πράξη προσδιορισμού».

    Με ποιόν τρόπο «παγώνει» η αύξηση

    Σημειώνεται πως με τη νέα απόφαση αυξάνεται το όριο (από 1 εκατοστιαία μονάδα σε 2 εκατοστιαίες μονάδες) του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πάνω από το οποίο επέρχεται μεταβολή στα επιτόκια.

    Η απόφαση ορίζει επίσης ότι κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της, ήτοι έως 2.11.2023, το επιτόκιο δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά τέσσερις (4) εκατοστιαίες μονάδες λαμβανομένου ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου που ίσχυε κατά την 1η.1.2014.

    Συνεπώς αν και αυξήθηκε το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) δεν θα επέλθει καμία μεταβολή στα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ (τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου, και τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων).

    Στον «πάγο» και τα επιτόκια στην πάγια ρύθμιση;

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το σενάριο να βάλει «φρένο» σε μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων προς όσους εντάσσουν τα χρέη τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας.

    Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σημαντικά το επιτόκιο αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα της πάγιας ρύθμισης οφειλών 12 – 24 δόσεων.

    Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση είναι ήδη ιδιαίτερα «τσουχτερό», καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή κυμαίνεται σε 4,95% για έως 12 δόσεις και περίπου 6,5% για έως 24 δόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιμηθεί τη FED

    ΑΑΔΕ: Οι μπανάνες από την Κόστα Ρίκα έκρυβαν… 16 κιλά κοκαΐνη

    Χατζηδάκης για τη μείωση της ανεργίας: Θετικές εξελίξεις, παρά τις διαδοχικές κρίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ