• Οικονομία

    Πάγια ρύθμιση 24 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία – Για ποιους παραγράφονται τα χρέη στη 10ετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Το «πράσινο» φως από το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, το «νομοσχέδιο σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα περιλαμβάνει την 10ετή παραγραφή οφειλών προς τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 24 αντί για 12 δόσεις, αλλά και την  κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων το 2011, στο πλαίσιο των του πρώτου Μνημονίου.

    Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνονται επίσης, διαδικαστικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Αναλυτικότερα για την ρύθμιση οφειλών στον e-ΕΦΚΑ, προβλέπεται η εναρμόνιση με το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην εφορία σε έως 24 δόσεις από 12 που είναι σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

    Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

    Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

    α) περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης, και

    β) περίπου 90.000 οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α’ τρίμηνο του 2022.

    10ετής παραγραφή οφειλών στο ΚΕΑΟ

    Με άλλη διάταξη θα ορίζεται 10ετη παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, μόνο για τις περιπτώσεις που δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι οφειλές. Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός.

    Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Επισημαίνουν, δε, ότι δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς πλέον ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία. Και ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και για τους μη μισθωτούς, δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

    Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

    Αύξηση στις απολαβές τους θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς με το σχέδιο νόμου αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1%, εφόσον συνδυαστεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, ύστερα από πολλά χρόνια.

    Εάν για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 13.200, θα κερδίσει περίπου 24 ευρώ από την εισφοράς αλληλεγγύης και 11 από την κατάργηση της παρακράτησης του 1%. Συνολικά ο δημόσιος υπάλληλος θα δει αύξηση στο μηνιαίο του εισόδημα κατά 35 ευρώ και 420 ευρώ το χρόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Νέες αλλαγές στη καταβολή όλων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ – Όλα τα επιδόματα μέσω προπληρωμένης κάρτας



    ΣΧΟΛΙΑ