• Οικονομία

    Ουγγαρία: Επιτρέπει τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάριο καθώς αυξάνεται το κόστος εισαγωγών

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν


    Η Ουγγαρία θα επιτρέψει στις εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους σε ευρώ ή δολάρια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο, μια κίνηση που οι αναλυτές είπαν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας σε μια στιγμή που οι ανάγκες της σε σκληρό νόμισμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

    Η Ουγγαρία όπως και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σαν την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία ή την Ρουμανία, δεν «βρίσκεται κοντά» στην υιοθέτηση του ευρώ, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να την αποκλείει στο άμεσο μέλλον ισχυριζόμενος ότι θα ισοδυναμούσε με απώλεια κυριαρχίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

    Ο σχεδιασμός της Ουγγαρίας είναι παρόμοιος με ένα σχέδιο που ανακοίνωσε η τσεχική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, όπου θα επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν φόρους σε ευρώ από το 2024, βοηθώντας το κράτος να αυξήσει τον δανεισμό του σε ευρώ.

    «Εάν είναι τεχνικά ευκολότερο για τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους σε ευρώ ή δολάρια, τότε είναι ευκολότερο για το ουγγρικό κράτος καθώς και οι ανάγκες εισαγωγών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού του Όρμπαν σε ενημέρωση το Σάββατο.

    Ο Gergely Gulyas είπε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών της Ουγγαρίας, που πληρώνονται σε ξένα νομίσματα, αποτελούσαν το 3,0-3,5% των συνολικών εισαγωγών, αλλά τώρα έχουν φτάσει το 20-21%.

    Σε χαμηλό ρεκόρ το φιορίνι

    Ένα άλμα στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου πίεσε το επιτόκιο του φιορινιού Ουγγαρίας πρόσφατα, καθώς επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο στη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

    Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Mihaly Varga έγραψε στο Facebook ότι η επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις εταιρείες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι φόροι θα συνεχίσουν να ρέουν στο κράτος και ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ισορροπημένος.

    Το φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις της Κεντρικής Ευρώπης μέχρι στιγμής φέτος, έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ στα 416,90 ανά ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα, πιεζόμενο επίσης από την έλλειψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κονδύλια ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και αντιδρά με ψυχραιμία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού

    Μπρα-ντε-φερ των κεντρικών τραπεζών με ύφεση και πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ