• Οικονομία

    Ουγγαρία: Αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού

    • NewsRoom


    Η Ουγγαρία προχωρά στην αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.  Η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας (NBH) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 10,75% την Τρίτη, μεταφέροντας το κόστος δανεισμού σε διψήφιο έδαφος για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008, και επισήμανε πως έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

    “Είναι δικαιολογημένη η αυστηροποίηση του βασικού επιτοκίου με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να μετριαστούν οι δευτερογενείς κίνδυνοι πληθωρισμού”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Νομισματικό Συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Ουγγαρίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό του έτους.

    Τι ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνήτης

    Ο αναπληρωτής κυβερνήτης Barnabas Virag δήλωσε ότι μια κυβερνητική απόφαση να καταργήσει τα ανώτατα όρια τιμών στην ενέργεια για νοικοκυριά υψηλότερης χρήσης θα προσθέσει 3 ποσοστιαίες μονάδες στον αναμενόμενο ρυθμό πληθωρισμού κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο έως τον Αύγουστο του 2023.

    “Η NBH θα συνεχίσει τις κινήσεις των επιτοκίων της μέχρι να δούμε μια σαφή ανάκαμψη του πληθωρισμού”, είπε ο Virag σε μια ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η τράπεζα εστιάζει στη συγκράτηση του πληθωρισμού και των δευτερογενών επιπτώσεων, ακόμη και όταν η οικονομία ήταν έτοιμη να επιβραδυνθεί.

    “Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι ύφεσης έχουν αυξηθεί, σημάδια επιβράδυνσης είναι ορατά και στην ουγγρική οικονομία, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε τον ρυθμό και το μέγεθος αυτής της επιβράδυνσης μόνο τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ