• Οικονομία

    Όλες οι ρυθμίσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία

    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους «τρέχει» το Υπουργείο Οικονομικών, με ένα μπαράζ ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Πρόκειται για μια τελευταία προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που ξεπερνούν τα 109 δις ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν μείνει απλήρωτες υποχρεώσεις και φόροι πάνω από 2,9 δις ευρώ.

    Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από επιλογές, ωστόσο θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε ποια ρύθμιση θα ενταχθούν, ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν, αλλά και τα κριτήρια αποπληρωμής των οφειλών τους.

    Πάγια ρύθμιση με 24 ή 48 δόσεις

    Οι τρέχουσες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες δόσεις ή έως 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν, για παράδειγμα, το φετινό φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ του 2021, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει το δικαίωμα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της εφορίας προς όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να τη διατηρήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Χιλιάδες οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση και πλέον, να απειλούνται με κατασχέσεις. Η επανένταξη στην πάγια ρύθμιση αφορά το σύνολο των φορολογούμενων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία την 1η Νοεμβρίου του 2019.

    Παράλληλα, για να αποκτήσουν δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση, θα πρέπει να μην έχουν χάσει άλλη ρύθμιση τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη πριν την 1η Νοεμβρίου του 2019.

    Δικαίωμα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της εφορίας δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

    Το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση να είναι:

    α. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών

    β. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

    Επίσης, η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ και τα οχήματα που αποκτήθηκαν την τελευταία τριετία να έχουν συνολική αξία τα 80.000 ευρώ.

    Ρύθμιση για κορονοχρέη με 36 ή 72 δόσεις

    Σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα μπορούν να αποπληρώσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.
    Πρακτικά, στη ρύθμιση συμφέρει να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη μόνο σε έναν πιστωτή (πχ εφορία) με το συνολικό ποσό της οφειλής να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που χρωστά σε δυο πιστωτές και οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ακόμα και 240 δόσεις.

    Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων.

    Συγκεκριμένα, θα αφορά:

    -Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

    -Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

    -Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

    -Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
    Μάλιστα, αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία ύψους 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται ως πληγέντες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση αφορά:

    -134.455 επιχειρήσεις
    -392.785 ελεύθεροι και
    -299.195 φυσικά πρόσωπα

    Εξωδικαστικός μηχανισμός σε έως 240 δόσεις

    Οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν εξωδικαστικά σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε μια ενιαία δόση, ενώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.

    Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι να υπάρχουν οφειλές σε τουλάχιστον δυο πιστωτές, με τους περισσότερους οφειλέτες να χρωστούν σε δημόσιο (εφορία, δήμους ή ταμεία) και στις τράπεζες είτε είναι ενήμεροι στην αποπληρωμή τους είτε έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινοι» και το συνολικό ποσό της οφειλής να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

    Κούρεμα: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει ακόμα και τη διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων με την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών.

    Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

    Επιπλέον στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.

    Δόση: Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Περαιτέρω σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης προς χρηματοδοτικού φορείς που ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά δάνειο με εξασφάλιση και σε 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ