• Οικονομία

    Όλαφ Σολτς: Σχέδιο 10 σημείων για τη γερμανική οικονομία

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας


    Πριν από μερικά χρόνια στο επίκεντρο των γερμανικών υπουργικών συμβουλίων στο ειδυλλιακό ανάκτορο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου βρισκόταν η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και η βιωσιμότητα.

    Πλέον το βασικό θέμα είναι η γερμανική οικονομία που δέχεται κλυδωνισμούς και δεν πρέπει να καταστεί από πρωτοπόρος, ουραγός στην Ευρώπη.

    Μετά από ένα διήμερο εντατικών διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, τρία διαφαίνονται τα βασικά πεδία στα οποία υπουργικό συμβούλιο της τρικομματικής συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων έφτασε σε συμφωνία.

    Όπως ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την αυλή του ανακτόρου Μέζεμπεργκ, παρά τις διαφορετικές τάσεις και απόψεις, υπάρχει συναίνεση για την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εξής πεδία:

    Πρώτον ως προς τον νέο αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει σημαντική οικονομική στήριξη και ευρύτατες φοροαπαλλαγές για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

    Δεύτερον, ως προς την άμεση ψηφιοποίηση κομβικών τομέων, όπως η βαριά βιομηχανία, η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση, με έμφαση στην προστασία δεδομένων αλλά και την εισαγωγή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

    Τρίτον, ως προς την επιτακτική απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη Γερμανία μέσω του νέου νομοσχεδίου που ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε να μην τίθενται εμπόδια πλέον που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

    Σχέδιο 10 σημείων για την οικονομία

    Ως προς την ανάγκη στήριξης της γερμανικής οικονομίας μάλιστα στο Μέζεμπεργκ παρουσιάστηκε κι ένα σχέδιο δέκα σημείων, από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

    Στόχος μια “συνεπής και ανθεκτική στρατηγική” για την ενεργειακή τροφοδοσία της Γερμανίας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της “εισαγωγής προσιτών τιμών ενέργειας για τις γερμανικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία”.

    Στο συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων, μεταξύ άλλων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ολική ανασυγκρότηση της γερμανικής οικονομίας, μετά την πανδημία και εξαιτίας της επείγουσας αντιμετώπισης των οικονομικών και ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, στην ανάγκη προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό και την επιτάχυνση διαδικασιών σε ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων της κρατικής μηχανικής.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η επιβράδυνση που παρατηρείται στους αναπτυξιακούς ρυθμούς, δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός.

    Σημείο τριβής η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος

    Παρά τη συμφωνία για την απελευθέρωση σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέχρι το 2028 αλλά και τον συμβιβασμό για οικογενειακές παροχές για την ανατροφή τέκνων ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση τήρησης του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου), συνεχίζουν πάντως να υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής.

    Διχογνωμία φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη ως προς ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για την βιομηχανία, με τον Όλαφ Σολτς να διαμηνύει ότι αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

    Για τον υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους μια μόνιμη επιδότηση για το βιομηχανικό ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανικών κολοσσών και μικρών επιχειρήσεων.

    Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία στην συγκυβέρνηση, με μέλη των Πρασίνων αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

    Από την πλευρά τους, επτά γερμανικά κρατίδια με βαριά βιομηχανία μεταξύ αυτών η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, η Βαυαρία και η Έσση, ζητούν άμεση επιδότηση σε σταθερή βάση για το ηλεκτρικό, διαφορετικά ενέχει κίνδυνος για την παραγωγή τους, αλλά και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας επί γερμανικού εδάφους.

    Όπως δείχνει άλλωστε διαχρονικά η βιομηχανική πρακτική, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κίνητρα για παραγωγή εντός μιας χώρας, η μόνη διέξοδος είναι η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων σε άλλους φθηνότερους και πιο συμφέροντες παραγωγικούς προορισμούς.

    Πηγή: Deutsche Welle

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Συμφωνία για φοροελαφρύνσεις 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

    ΗΠΑ: Κάτω των προσδοκιών οι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο

    Επιτόκια Fed: Πότε επιτέλους θα αρχίσουν να πέφτουν; – Κορυφαίοι αναλυτές «κλειδώνουν» το έτος



    ΣΧΟΛΙΑ