• Οικονομία

    «Όχι» από Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης – «Αγκάθι» ο νέος νόμος για πρώτη κατοικία

    • NewsRoom


    «Πάγωσε», όπως αναμενόταν, η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup που συνεδρίασε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στις Βρυξέλλες, έκρινε πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο αποδείχθηκε το νέο διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών, παραμένει απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, ενώ αναμένεται η θετική γνωμάτευση της ΕΚΤ.

    Πλέον, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τον Απρίλιο.

    Η απόφαση θεωρείται αναμενόμενη. Άλλωστε φρόντισαν να το προαναγγείλουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση. Αν και θέλησαν να κρατήσουν χαμηλά την κριτική, κάνοντας λόγο για πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα, τόνισαν πως υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι τη συμφωνία για το νέο πλαίσιο. Παράλληλα, άφησαν αιχμές και για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που έχουν κολλήσει, όπως το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων, με τον Πιέρ Μοσκοβισί ωστόσο να εξηγεί πως αφορά κυρίως ζητήματα ανταγωνισμού, και η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. υρά του, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι «θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα». Πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε, τέλος, «εξαιρετικό νέο» την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: «Πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία για την πρώτη κατοικία»



    ΣΧΟΛΙΑ