• Οικονομία

    «Ο κύβος ερρίφθη»: Με βάση την εμπορική αξία η προστασία της α’ κατοικίας

    • NewsRoom
    ακίνητα


    Με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα γίνεται ο υπολογισμός για το αν πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι η προστασία της α’ κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μετείχε στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΠΟΙΚ ενόψει της έλευσης των δανειστών την επόμενη εβδομάδα.

    Η εν λόγω απόφαση χρήσης της χαμηλότερης εμπορικής αξίας φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη κάλυψη, δηλαδή και πιο ακριβών περιοχών. Κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν επίσης βέβαιες ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του νόμου Κατσέλη, σε αντίθεση με τις χθεσινές πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

    «Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά τη σημερινή σύσκεψη, ενώ παραμένει η διαφωνία αναφορικά με το όριο αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς με τις προϋποθέσεις για το “κούρεμα” των δανείων.

    Άλλες κυβερνητικές πηγές παραδέχθηκαν εμμέσως ότι ανοιχτή θα παραμείνει η εκκρεμότητα με την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, γιατί «το ΑΣΕΠ είναι πολύ φορτωμένο». Για το αν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές ανέφεραν ότι “έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (πεδία) που είχαμε”, υπονοώντας ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός.

    Στην σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο μετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

    Για το θέμα οι τράπεζες συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα, 21 του μηνός, με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Την ερχόμενη εβδομάδα -Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου- το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών κυβέρνησης και δανειστών. Βασικά ζητήματα για τις τράπεζες αποτελούν η διάρκεια επιμήκυνσης που θα προσφέρουν οι τυποποιημένες ρυθμίσεις που θα χορηγούνται στους οφειλέτες, το επιτόκιο των ρυθμίσεων και το ύψος του προσφερόμενου “κουρέματος”. Επίσης, το αν θα ρυθμίζονται όλες οι οφειλές του δανειολήπτη, δηλαδή πέρα από τα δάνεια προς τις τράπεζες, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ (κάτι, πάντως, που ισχύει ήδη).



    ΣΧΟΛΙΑ