• Οικονομία

    «Ντου» εφορίας και Οικονομικής Αστυνομίας για τα αδήλωτα Airbnb

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας


    Ακόμα και με επιτόπιους ελέγχους στα ακίνητα θα αναζητά πλέον, η εφορία τα σπίτια που έχουν μετατραπεί από τους ιδιοκτήτες τους σε Airbnb, αλλά κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα από την αξιοποίησή τους.

    Σύμφωνα με νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, πλέον, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ελέγχονται, πέραν από τους ελεγκτές της εφορίας, και με τη συμβολή της Οικονομικής Αστυνομίας.

    Μάλιστα, με την απόφαση γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο διαχειριστής του ακινήτου, προκειμένου να επιβληθεί το ανάλογο πρόστιμο.

    Έλεγχοι με… βίντεο από το κινητό!

    Τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους είτε στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης, αποστέλλονται στις αρμόδιες για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φερόμενων ως «Διαχειριστών» των ακινήτων Δ.Ο.Υ. στοιχεία των ως άνω ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

    Έλεγχοι θα μπορούν να διενεργούνται και μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του υπουργείου Τουρισμού, ενώ θα επιτρέπεται η συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας.

    «Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

    Ποιος θα πληρώνει το πρόστιμο

    Σε περίπτωση κατά την οποία από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

    Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρήστος Σταϊκούρας: «Παγώνουν» τα τεκμήρια για 4 κατηγορίες φορολογούμενων – Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

    Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει το ΥΠΟΙΚ – Ποιους αφορά

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ