• Οικονομία

    Νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή


    «Φωτιά» πήραν οι τιμές το Σεπτέμβριο, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα που μπήκε η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ.

    Σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στην πρώτη εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τον ελληνικό πληθωρισμό στο 12,1%. Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος μετρήσεις της Eurostat διαφέρει από αυτή της Ελληνικής Αρχής και πάντα το ποσοστό είναι χαμηλότερο.

    Αυτό σημαίνει πως η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει πληθωρισμό πολύ πάνω από το 12,1% με οδηγό τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για συνέχιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων για πολλούς ακόμα μήνες.

    «Έχουμε υψηλό και επίμονο πληθωρισμό. Θα ζήσουμε με την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου. άρα  πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συνετοί στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Έκρηξη τιμών

    Στα ύψη παραμένουν οι τιμές που οδηγούνται από την ενεργειακή κρίση. Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν για τον Αύγουστο. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 261,3%, καθώς οι διεθνείς τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας «χτύπησαν» τον περασμένο μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε κατά 65,1%, ο ηλεκτρισμός ανατιμήθηκε κατά 38,5%, ενώ τα καύσιμα πήραν αύξηση 21,5%.

    Ακριβότερο γίνεται καθημερινά και το καλάθι της νοικοκυράς, αφού οι καταναλωτές πλήρωσαν τον Αύγουστο ακριβότερα ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως:

    • τα λάδια ανατιμήθηκαν κατά 25,5%,
    • το ψωμί κατά 18,5%,
    • τα γαλακτοκομικά και τα αυγά πήραν αύξηση 18%,
    • τα κρέατα κατά 17,1% και
    • τα λαχανικά κατά 7,9%.

    Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στις αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες ανατιμήθηκαν κατά 48,5%, στα ξενοδοχεία οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 27,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ