• Οικονομία

    Νέο «καμπανάκι» από Fitch: Τα μέτρα Τσίπρα αυξάνουν την αβεβαιότητα

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Το κίνδυνο δημιουργίας εντάσεων μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδα, λόγω του νέου προεκλογικού δημοσιονομικού πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει σε ανάλυση της η Fitch Ratings, κάνοντας λόγο για αύξηση της αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της Ελλάδας.

    Στην εν λόγω ανάλυση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η αξία των μέτρων ενδεχομένως να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) το 2020. Ακόμη, η Fitch αναφέρει την πιθανότητα να υπάρξει και δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν έως τις 20 Οκτωβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακοίνωση του πακέτου έγινε ενόψει των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, ο οίκος αναφέρει: «Θεωρούμε ότι αποτελούν -τουλάχιστον εν μέρει- μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Σύριζα να ενισχύσει τη δημοτικότητα της μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. Κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε μια ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής στάσης θα εξαρτηθεί μερικώς από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές και επίσης από τη σύνθεση του κοινοβουλίου στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου», τονίζει ο οίκος στην ανάλυσή του.

    «Είχαμε υποθέσει ότι μια μερική αναστροφή της πολιτικής ήταν πιθανή στο πλαίσιο του διαλόγου της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2019 είχε ήδη αναστρέψει μερικώς ορισμένα μέτρα του προγράμματος, περιλαμβανόμενων των περικοπών των συντάξεων, με την έγκριση των πιστωτών. Ωστόσο, η νέα ανακοίνωση αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη, ταχύτερη αναστροφή από το αναμενόμενο», υπογραμμίζει η Fitch.

    «Ιδιαίτερα, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο για τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν το δημοσιονομικό μείγμα πολιτικής χωρίς να παρεμποδίζουν τη δέσμευση στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

    Ο οίκος αναφέρει ακόμα ότι τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα για τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση το 2018, αρκετά πάνω από το στόχο του 3,5%, έχει εξασφαλίσει δημοσιονομικό περιθώριο ενώ εκτιμά πως η επίπτωση θα εξαρτηθεί και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, που θεωρεί πως θα μπορούσε να είναι υψηλότερη των στόχων που έχει θέσει ο οίκος για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,2% το 2020

    Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Fitch, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2020-2022 στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5%.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου ότι θα μέτρα θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup περιμένει η Ελλάδα να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις.

    Ο οίκος εκτιμά ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών θα αυξηθούν, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, ωστόσο «μια ραγδαία κλιμάκωση [της έντασης] θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ελληνικά δημόσια οικονομία. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να θέσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβώς δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν τις επόμενες εκταμιεύσεις των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Securities Markets Programme, τα οποία υπόκεινται σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις πολιτικής».



    ΣΧΟΛΙΑ